Programa d’actes conjunt de les Acadèmies de Catalunya : Els Aliments(PDF)
«Aixecar-se i esmorzar. Fer una pausa per prendre un cafè. Organitzar un dinar familiar. Anar a comprar queviures, al mercat o al supermercat. Els quatre són exemples quotidians de com l’alimentació es comprèn dins del nostre entorn. Per una part de la població, cal afegir-hi el conreu de la terra o la cria de bestiar, amb finalitats bàsicament alimentàries. Aquesta integritat justifica el perquè no és adient parlar dels aliments, de la seva producció i consum de forma exclosa a altres àrees de coneixement, i és que el seu abast és tan transversal com de versàtils som els humans. Per tant, en el moment en què entenem el menjar, no com un únic procés per saciar la fam, sinó com un compendi resultant de moltes causalitats, som conscients de la repercussió que tenen àmbits de treball aparentment llunyans sobre els aliments. En aquest context multidisciplinari, i com no podia ser de cap altra manera, neix aquest cicle sobre els aliments. La interconnexió d’acadèmies, i d’instituts, de branques de coneixement tan diverses com les que conreen la Reial Acadè- mia de Bones Lletres de Barcelona, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya, la Reial Acadèmia Europea de Doctors, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i l’Institut d’Estudis Catalans i les seves filials, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i la Institució Catalana d’Estudis Agraris, i el seu centre associat Centre Català de la Nutrició; permetrà fer un recull de temes d’actualitat entorn dels aliments. D’aquesta manera les acadèmies de Catalunya aporten el coneixement dels seus membres sobre temes d’evident interès acadèmic i social, com van fer el curs passat amb el cicle sobre «L’aigua». El cicle convida a conèixer i reflexionar sobre tendències alimentàries; la generació d’idees falses respecte als aliments: quins són els nous mites? Quins es perpetuen? Com afecta aquest pensament a la nostra salut, quins remeis ens ofereixen els fàrmacs o què pot fer per nosaltres una microbiota saludable? Per altra banda, cal recordar que tot això té sempre un fort component lligat al territori i la història, que determina els costums alimentaris que es generen a partir de les inclinacions del moment. No obstant això, a causa de la sobredemanda pròpia, de la producció industrial, de l’exportació de productes alimentaris, de la contaminació relacionada amb la producció agrària i pecuària, el nostre territori s’està malmetent i s’està perdent la biodiversitat. El repte d’abastir una població sempre creixent ha fet projectar noves formes d’avituallar el bestiar i trobar fonts alternatives d’aliment que tinguin un menor cost mediambiental. De tot això, se’n parlarà en el cicle «Els aliments», al qual sou convidats»