Acadèmics

Esquerda i Aresté, Montserrat

2021

Elecció

Discurs d'ingrés

elcció : 12 de febrer de 2021.

Secció : adscrita a la secció Quarta (Medicina Social).

Ingrés : .

Formació:
Llicenciada en Medicina per la Universitat de Lleida (1993), Premi extraordinari de llicenciatura.
Metge especialista en Pediatria (Hospital Materno-Infantil Vall d’Hebron, 1994-1997).
Doctora en Medicina (Universitat Autònoma Barcelona, 2002).
Llicenciada en Psicologia (UNED, 2002).
Màster en Bioètica ( Universitat de Barcelona, 2006).

Activitat laboral:

Activitat assistencial com Pediatra en l’àmbit de la salut mental infanto-juvenil, Hospital Sant Joan de Déu- Terres de Lleida des de 2006, amb dedicació especial a nens i joves amb dol complex o traumàtic.
Directora general Instituto Borja Bioètica-Universitat Ramon Llull des de 2014. L’Institut Borja de Bioètica, fundat pel Dr. Francesc Abel, primer Institut dedicat a aquesta disciplina d’Europa.
Directora del Màster Oficial Universitari en Bioètica, Universitat Ramon Llull. Directora del Títol d’Expert Universitari en Ètica i del Títol d’Expert Universitari d’ètica en àmbit social. Professora del Màster en Bioètica, Universidad del Desarrollo, Santiago de Xile.
Professora associada, Facultat de Medicina, Universitat de Lleida des de 2007.

Principals línies de Recerca:

Bioètica, ètica mèdica, educació dels metges en ètica i valors, afrontament de la mort des dels professionals sanitaris i mort en àmbit infanto-juvenil.
Destaquen 44 publicacions en revistes indexades nacionals i internacionals, 2 llibres publicats i 20 capítols en llibres. Direcció de 8 tesis doctorals, 15 tesines de màster i 20 treballs de fi de grau.
Més de 150 Conferències principalment de l’àmbit de la Bioètica, educació mèdica, salut mental infanto-juvenil, sobretot en relació a abordatge del dol i del final de vida.
Membre de la Comissió de Deontologia del Col·legi Oficial de Metges de Lleida des de 2008, i presidenta de la mateixa des de 2012. Presidenta de la Comissió de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya des de 2019.
Membre del Comitè d’Ètica Assistencial Parc Sanitari Sant Joan de Déu (2007-2020), de l’Espai de reflexió Ètica d’ALLEM (2011-2016) i del Comitè d’Ètica de la Universitat de Lleida. Membre de la Comissió de Recerca de la Universitat Ramon Llull des de 2014. Consultora en àmbit de salut, del Pla Nacional de Valors, Generalitat de Catalunya.
Vocal de la Junta de la Sociedad Española de Educación Médica.

Voluntariat:

Voluntària a Medicus Mundi Catalunya- Lleida (1995-2010)
Co-fundadora de l’associació Grups d’Acompanyament al Dol de Lleida, voluntària en l’atenció al dol infanto-juvenil. Organitzat 13 Jornades anuals d’Acompanyament a Malaltia i Dol a la Universitat de Lleida i Directora del Postgrau d’Acompanyament al dol, universitat de Lleida.
Premi a l’excel·lència professional del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, en àmbit Humanitats, 2005. XIX Premi Reflexiones de la revista Redacción Medica, 2020.

Scroll al inicio