Benvinguda

Benvinguts i benvingudes al Web de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Tenim una llarga història: El 1760 es crea el Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona, per ensenyar als cirurgians, l’edifici del qual, actual seu de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, fou construït entre 1762 i 1764. L’any 1770 es constitueix l’Acadèmia Mèdico Pràctica de Barcelona, per la formació dels metges. El 1785 rebé el títol de Reial. El 1843 s’ajuntaren en el nostre edifici, essent la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, on s’ubicà la Facultat de Medicina fins al 1906, que passà a l’actual seu del Carrer de Casanova, amb l Hospital Clínic. El 1929 la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona establí la seva seu en aquest edifici del carrer del Carme número 47 i, com el seu àmbit territorial de competències abasta tot el territori de Catalunya, el Ple de 10 de desembre de 1991 va acordar canviar el nom pel de Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC).

Al llarg dels anys, la RAMC s’ha anat adaptant per contribuir a les demandes de la societat pel que fa a temes de salut, sent l’antecessor dels Col·legis de Metges de Catalunya.

Les funcions establertes pels nostres estatuts (Article 2. Finalitats) són les de contribuir al coneixement i progrés de les ciències sanitàries a Catalunya i la defensa del patrimoni científic i cultural català en tots els seus aspectes, i actuar com a òrgan consultiu de l’Administració en els temes de la seva competència. Entenent que el coneixement i progrés en el camp de la sanitat són més amplis que l’exercici propi de l’activitat de la medicina.

L’activitat de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya es vehicula principalment a través: de les Quatre Seccions (Secció Primera de Ciències bàsiques, diagnòstiques i terapèutiques; Secció Segona de Medicina; Secció Tercera de Cirurgia i Secció Quarta de Medicina Social), dels tres seminaris (Bioètica; Educació Mèdica; Història de la Medicina); del Congrés d’Història de la Medicina Catalana (des del 1970 i amb periodicitat bianual) i de les sessions científiques i d’entrada dels nous membres numeraris i corresponents són obertes al públic.

La vida acadèmica i científica de la nostra centenària institució que celebrarà els 250 anys el pròxim 2020 queda reflectida en les seves publicacions: Revista de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, que es publica quasi ininterrompudament des de l’any 1915 sota denominacions diferents, i la revista Gimbernat. Revista Catalana d’Història de la Medicina i de la Ciència, que nasqué l’any 1980.

La llarga trajectòria de l’acadèmia ha permès generar un ric arxiu que ajuda a entendre l’evolució de la nostra medicina al llarg d’aquests quasi 250 anys d’existència. És font de nombrosíssims treballs d’història de les disciplines mèdiques des de diferents òptiques: com la història, l’antropologia, la climatologia, etc.

En l’actualitat la RAMC segueix complint les seves funcions assessores de les Administracions, especialment en temes de salut, com a institució pública que som, estructura d’Estat transferida a la Generalitat de Catalunya l’any 1980. Dediquem un especial interès en la difusió de la Història de la Medicina Catalana i preservació del nostre patrimoni històric i del nostre edifici, catalogat d’interès nacional pel Govern de l’Estat i la Generalitat de Catalunya. És una joia arquitectònica única.

Us recomano que feu un recorregut per la web, elaborada per alumnes de l’Escola d’Informàtica Gimbernat, i a venir a visitar-nos, tant en les visites guiades com en els sopars dels sentits que organitza Sternalia, així com a assistir a les nostres sessions científiques, que són obertes.

Josep Antoni Bombí i Latorre

President RAMC

 

Scroll al inicio