Acadèmics

Revuelta de la Poza, Gemma

2023

Elecció

Discurs d'ingrés

Elecció: 4 de juliol de 2023

Secció: adscrita a la secció Quarta (Medicina Social)

Directora del Centre d´Estudis de Ciència, Comunicació i Societat, del Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra (CCS-UPF) i professora associada en la mateixa universitat. Dirigeix el Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la BSM-UPF i és vicepresidenta de l’Associació Espanyola de Comunicació Científica (AEC2). Nascuda l’any 1962, és llicenciada en Medicina i Cirurgia (Universitat de Barcelona); màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (BSM-UPF); i doctora cum laude en Biomedicina (UPF) amb una tesi sobre la comunicació pública de la salut i la biomedicina.
En la seva defensa per millorar la qualitat de la informació que arriba a la societat, ha dedicat la seva activitat professional íntegrament a la comunicació pública del coneixement científic i mèdic, des de tres perspectives: el seu estudi, la formació d’especialistes i la seva promoció.
Els seus principals camps de recerca són la comunicació pública de la salut i la percepció social de la ciència. Ha publicat vàries desenes d’articles a revistes internacionals (destacant Nature Biotechnology, JAMA, PLOS Biology o Neuroetics), així com llibres i capítols. Ha liderat o ha participat en alguns dels principals projectes de recerca al seu camp, com ara els Eurobaròmetres sobre percepció social de la ciència, convidada per la Comissió Europea, o l’Estudi de Percepció Social de la Ciència, convidada per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministeri de Ciència i Innovació. Dirigeix el Projecte Quiral, un referent des del 1997 en la investigació de la comunicació mèdica, fruit de la iniciativa conjunta entre la Fundació Vila Casas i la UPF. És o ha estat assessora del Departament de Salut, el Ministeri d’Universitats (actualment forma part del Grup Motor de Ciència Ciutadana), el Ministeri de Ciència i Innovació i altres administracions i organismes, com l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Des del 1995, ha format a centenars d’especialistes en comunicació sanitària i científica que exerceixen avui la seva feina als principals hospitals, universitats, centres de recerca i mitjans de comunicació de Catalunya, així com a nombrosos països del món. Ha liderat reconegudes iniciatives per millorar la formació en comunicació especialitzada, destacant la recent obtenció del projecte europeu FRONTIERS (finançat per l’European Research Council, ERC) en què liderarà la formació de periodistes que volen especialitzar-se en comunicar la investigació de frontera.
En la seva activitat per promocionar una millor cultura sanitària i científica, ha organitzat nombroses activitats divulgatives posant en contacte professionals sanitaris, investigadors, periodistes, comunicadors, pacients i ciutadania en general, per afavorir més diàleg i coneixement mutu. Vàries d’aquestes accions s’han realitzat dins del marc de projectes europeus, com HEIRRI, CONCISE, GRECO o, més recentment, ISEED. Ha impulsat o ha estat membre del jurat de diversos premis de divulgació, entre d’altres, els premis Hematoavanza (de la Sociedad Española de Hematología), o els Ajuts Joan Oró, de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació, en la seva edició de 2022.

Scroll al inicio