Acadèmics

Pi-Sunyer Díaz, Francesc Xavier

2005

New York

Discurs d'ingrés

n. Barcelona, 1933. És fill de Jaume Pi-Sunyer i Bayo, i nét d’August Pi-Sunyer. Va marxar a l’exili familiar l’any 1939, amb una etapa curta a Mèxic i aviat a Nova York, on s’instal•là el seu pare. Va estudiar medicina a la Universitat de Columbia, New York, graduant-se el 1959 i fent el doctorat a la universitat de Harvard, Massachussetts, el 1963. S’ha especialitzat en el camp de l’endocrinologia i la nutrició, l’estudi del metabolisme de lípids i glúcids, i clínicament en la prevenció i tractament de la diabetis i de l’obesitat. Ha treballat en el St. Luke’s Hospital Center i ha estat professor de la universitat de Columbia. Ha estat president de l’American Diabetes Association i ha publicat més de dos-cents treballs de la seva especialitat.

En els últims temps sovinteja els viatges a Catalunya, mantenint una bona relació amb diversos serveis d’endocrinologia, entre ells els de l’Hospital Clínic i el dels germans Trias. Ha estat nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat de Barcelona. Ha intervingut en campanyes per a la prevenció de la diabetis i de control de l’obesitat, principalment en els nens.

A més de la seva vàlua científica, de la relació ara freqüent amb el país, representa un graó més de la llarga nissaga de la família Pi Sunyer i la seva relació amb l’Acadèmia, i seria com a mínim la sisena generació familiar membre de l’Acadèmia.

Francesc Suñer, metge de Figueres, va ser elegit membre corresponent el 5 de març de 1781. Ell mateix és l’autor de la memòria «Descripción de la epidemia que se padeció en la villa de Rosas» els anys 1789 i 90, presentada a les Juntes de 21 i 28 de febrer de 1791, i publicada en el volum d’actes de l’Acadèmia de 1798.
Tomàs Suñer, 1770-1855, fill d’aquest, fou corresponent molts anys i va enviar com una mínim una quinzena de memòries, moltes de les quals es conserven a l’arxiu de memòries manuscrites.
Jaume Pi Suñer, 1850-1897, fou catedràtic de Patologia General de la Facultat, 1883, i membre numerari de l’Acadèmia, 1886. Fou un dels modernitzadors de l’ensenyament de la medicina aquí.
August Pi i Sunyer, 1879-1965, fill de l’anterior, fou catedràtic de Fisiologia i creador de l’Institut de Fisiologia. Acadèmic numerari des del 1910, fou president de l’Acadèmia, 1927-1935, i ho era en el moment de la inauguració de l’edifici actual l’any 1929.
Jaume Pi-Sunyer i Bayo, 1903-2000, fill d’August, fou, acadèmic corresponent, 1932, i catedràtic de Fisiologia de Santiago, 1936. Exiliat, visqué més de cinquanta anys a Nova York, dedicat en bona part a la indústria farmacèutica. La nostra revista en publicà la necrològica ran de la seva mort.

Scroll al inicio