Acadèmics

Ortún i Rubio, Vicente

2023

Elecció

Discurs d'ingrés

Elecció: 4 de juliol de 2023

Secció: adscrit a la secció Quarta (Medicina Social)

Catedràtic Emèrit –contractat i en servei actiu- d’Economia i Empresa, i ex-degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Fundador, exdirector i investigador principal del Centre de Recerca a Economia i Salut (CRES-UPF), premi a la transferència de coneixement. Membre dels Consells Rectors de la UPF i del Consorci Parc de Salut Mar. Delegat de la UPF a les tres Escoles de TecnoCampus (Empresa, Enginyeria i Salut). Autor de 500 publicacions, responsable d’una col·lecció de llibres sobre Economia de la Salut i Gestió Sanitària, amb 31 títols publicats, editada per Elsevier i Springer i director de 12 tesis doctorals. Més de tres dècades com a director de programes de Màster en Economia de la Salut i Gestió Sanitària.

MBA ESADE, Research Assistant i MSc Purdue University 1970, estudis de doctorat en Salut Pública i Fulbright Scholar a Johns Hopkins, 1984-6, PhD en Economia per la UB, i Visiting Scholar al departament d’Economia del Massachusetts Institute of Technology, MIT, 2009.

Cuiner abans que frare. Experiència consultora a Arthur Andersen &Co i gestora a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (adjunt a Gerència 1972, Director Econòmic-Administratiu, membre de la seva Junta de Govern 1979-84), i a Geseco-Banc Urquijo (analista financer i gestor de patrimonis). Cap de Gabinet Tècnic a la Generalitat de Catalunya 1978-84, sots-director general al Ministeri de Sanitat 1987-88, i professional autònom realitzant consultoria per a organismes internacionals a tots els continents fins a la seva incorporació, en 1990, com a professor fundacional, de la UPF.

Fundador i president, 1991-93, de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS), fundador i president de l’Associació d’Economia de la Salut (AES), 1998-2004, fundador i secretari de l’European Public Health Association, 1992-1996. Membre de mèrit de CAMFiC (2013).

Scroll al inicio