Acadèmics

Oró Florensa, Joan

1977

Discurs d'ingrés

(Lleida, 26 d’octubre de 1923 – Barcelona, 2 de setembre de 2004). De jove va treballar al forn de pa familiar a Lleida. Llicenciat en Ciències Químiques per la universitat de Barcelona. El 1952 passa als Estats Units, on l’any 1956 es va doctorar en Bioquímica a la facultat de medicina del Baylor University College de Houston (Texas). El 1955 ingressa a la universitat de Houston, de la que fou catedràtic des del 1963, i on va crear el departament de ciències bioquímiques i biofísiques.

Ha treballat principalment en els problemes relatius a l’origen de les molècules orgàniques i de la vida. Un dels seus treballs més importants fou l’obtenció d’adenina per síntesi, a finals de l’any 1959, a partir de l’àcid cianhídric. Aquest treball li va donar una projecció internacional de primer ordre en aquell moment.

Relacionat amb la NASA va participar en tasques de recerca pel projecte Apol•lo, per a anàlisi de material obtingut de la lluna, i també en el projecte Viking, per estudiar la composició de l’atmosfera del planeta Mart. L’any 1977 fou nomenat Acadèmic d’Honor de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona.

El 1980 va retornar a Catalunya. Va tenir una certa activitat política com a membre del Parlament de Catalunya, elegit en la llista d’Esquerra Republicana. Algun temps més tard es reintegrà a la recerca als Estats Units, en projectes d’exploració espaial i l’estudi de la vida possible fora de la terra. El juliol de 2004 li fou atorgada la medalla d’or de la Generalitat de Catalunya.

Scroll al inicio