Elecció : 17 de febrer de 2021.
Secció : adscrit a la Secció Primera (Ciències Bàsiques, Diagnòstiques i Terapèutiques).
Ingrés: dimarts 18 de maig, «L’autòpsia mínimament invasiva com a mètode de vigilància epidemiològica en països de baixa renda«, presentació a càrrec de l’Acadèmic Numerari Molt Il·ltre. Dr. Josep A. Bombí
Professor de la Universitat de Barcelona des de 1990 i catedràtic d’Anatomia Patològica des de 2018. He tingut una gran implicació en projectes d’innovació docent dintre de la Facultat de Medicina, entre els que destaca la introducció de la patologia digital en les pràctiques d’Anatomia Patològica en els estudis de pregrau. Coordinador del Manual d’Anatomia Patològica editat per edicions UB i que ha tingut dues edicions. En l’actualitat soc secretari del departament de Fonaments Clínics i membre del claustre de la UB. He estat director de 12 tesis doctorals.
Metge del servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Clínic de Barcelona des de 1990, en l’actualitat amb la categoria de consultor sènior. Des de l’any 1992 soc responsable de l’àrea de Patologia Ginecològica. He posat en marxa diverses innovacions al diagnòstic patològic ginecològic, entre les quals destaca la introducció de tècniques moleculars de detecció i tipificació del virus del papil·loma humà. He estat tutor de residents del Servei d’Anatomia Patològica durant més de 10 anys. He estat membre del Comitè de Delegats de l’Hospital Clínic, de la Comissió Clínica del Centre de Diagnòstic Biomèdic, i des de 2005 soc membre del comitè d’ajuda humanitària i al desenvolupament de l’Hospital Clínic.
La meva recerca s’ha centrat en les àrees de patologia ginecològica i de patologia infecciosa i dels països de renda baixa. Aquesta activitat investigadora s’ha traduït en més de 220 publicacions internacionals amb un factor d’impacte total de més de 1000 i un índex h de la meva recerca de que l’any 2018 era de 41. Més del 75% de les meves publicacions estan en revistes del primer o segon quartil.
Pel que fa a la patologia ginecològica, he desenvolupat diversos projectes competitius sobre el paper del virus del papil·loma humà en el desenvolupament de les lesions premalignes i malignes del tracte ginecològic inferior i la identificació de biomarcadors de progressió de les lesions que s’han traduït en nombroses publicacions.
L’any 1994 vaig iniciar una línia recerca en patologia en països de baixa renda inicialment en malària i embaràs i posteriorment sobre causes de mort. Aquesta línia m’ha portat a cooperar amb diferents grups investigadors africans, americans, asiàtics, australians i europeus. Aquesta cooperació s’ha concretat en diferents treballs científics i en un intens lideratge en la recerca i la formació de personal tècnic i investigador d’aquests països. Aquesta línia ha aconseguit en les darrers anys més de 10 milions d’euros en projectes competitius i en contractes de col·laboració amb diferents institucions científiques internacionals dels quals he estat investigador principal.
Com a conseqüència de la meva activitat investigadora, docent i assistencial, soc ponent convidat en nombrosos congressos i cursos nacionals i internacionals, autor de diversos capítols de llibres, i membre de diferents grups d’experts, tant en patologia ginecològica com en patologia infecciosa. He estat president del grup de treball de patologia ginecològica de la Societat Europea de Patologia entre 2006 i 2008 i president de la Societat Catalana d’Anatomia Patològica entre 2017 i 2019. He estat co-editor de l’ultima edició de la classificació de la OMS dels tumors ginecològics.