Jeroni Nadal i Reus
Premi : Premi Fundació Barraquer, convocatòria 2013.
Secció : adscrit a a Secció Tercera (Cirurgia)
Ingrés : dimarts 6 de maig de 2014, «“Tractament de les hemorràgies recidivants en la retinopatia diabètica proliferativa postvitrectomia primària”, presentació a càrrec de l’Acadèmic Numerari Molt Il·ltre. Dr. Joaquim Barraquer i Moner.
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), especialista en Oftalmologia i Fellowship en Retina quirúrgica al Centre d’Oftalmologia Barraquer. Doctor cum laude per la UAB. Excel·lència investigadora per la Universitat de Barcelona. Formació complementària en la Mayo Clinic Rochester, Minnesota (Estats Units). Actualment és subdirector mèdic i coordinador de l’àrea de Retina i vitri del Centre d’Oftalmologia Barraquer.
Jeroni Nadal destaca per ser un impulsor internacional i pioner en el camp de la visió artificial. El 2014 es va convertir en el primer cirurgià en implantar un ull biònic a Espanya amb el dispositiu Argus II, col·locat al Centre d’Oftalmologia Barraquer. Amb el mateix procediment també esdevé el primer cirurgià del món que aconsegueix rehabilitar un pacient amb sordceguesa, causada per la síndrome d’Usher. Actualment, Nadal continua participant en l’evolució d’aquest camp i és codirector del projecte de visió artificial HOPE (High Optical Resolution Pixel Electrodes Retinal Implant), així com investigador principal del projecte internacional i-VISION. A més de la visió artificial, Jeroni Nadal desenvolupa la seva activitat com a investigador en dues àrees més: teràpia gènica i teràpia cel·lular.
La seva trajectòria li ha fet valdre la presidència de la Societat Catalana d’Oftalmologia (2018), pertànyer a múltiples associacions científiques i rebre una llarga llista de reconeixements.
Activitat professional
- Subdirector mèdic, coordinador de l’àrea de Retina i vitri del Centre d’Oftalmologia Barraquer.
- Membre del Consell de Direcció de l’Institut Barraquer.
- President de la Societat Catalana d’Oftalmologia ( SCOFT | Societat Catalana d’Oftalmologia | SCOFTALMOLOGIA )
- Membre n. XV de l’European Academy of Ophthalmology.
- Premi Bist Ignite, atorgat pel BIST (Barcelone Institute of Science and Technology), al projecte de visió artificial HOPE (2017).
- Premi Mateu Orfila de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears (2016).
- Premi Jaume II del Consell Insular de Mallorca (2016)
- Award Best of the Show de l’American Academy of Ophthalmology.
- Autor de quatre patents en desenvolupament d’instrumental en cirurgia de vitri i retina.