Elecció:10 de gener de 2012
Ingrés: 11 de desembre de 2012 «El nostre coneixement d’un tumor fascinant de tiroides. Passat, present i futur»
Curriculum Vitae
Xavier Matias-Guiu
Nascut a Barcelona a 1958, casat i pare de dos fills.
Patòleg, llicenciat en Medicina a la Universitat de Barcelona a 1982, i Doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona a 1988. Va aprendre Anatomia Patològica amb els Drs Galindo i Prat, a l’Hospital de Sant Pau. Desde 1986 a 2002, va treballar com a Metge Adjunt i Cap de secció d’Anatomia Patològica a l’Hospital de Sant Pau, i Professor Titular d‘Anatomia Patològica a la Universitat Autònoma de Barcelona. A 1991-92, va ser Research Fellow in Pathology al New England Medical Centre/Tufts University sota la supervisió dels Professors H Wolfe i R DeLellis. Allà va aprendre l’aplicació de les técniques de Patologia Molecular a l’Anatomia Patològica.
A 2002, va traslladar-se a la Universitat de Lleida i l’ Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, com a catedràtic d’Anatomia Patològica i Director del Servei d’Anatomia Patológica. Des de 2006 es el Director Científic de l’Institut de Recerca Biomédica de Lleida (IRBLLEIDA), un Institut de Recerca que aglutina als investigadors que fan recerca biomèdica, tant a l’àmbit sanitari com a l’universitari, a Lleida ( www.irblleida.cat ).
Durant els anys d’activitat assistencial, docent i investigadora, ha mostrat especial interès en els camps de la Patologia Endocrina i Ginecològica, fent contribucions molt significatives a la literatura en el càncer de tiroides i del càncer d’endometri. Entre elles, va ser nomenat a 2003, membre del panel per definir la classificació de la OMS del càncer de tiroides. És membre dels Editorial Boards de diverses publicacions internacionals, com ara Endocrine Pathology, International Journal of Gynecological Pathology, o Virchows Archives. A 2009 va rebre el Premi Josep Trueta de Recerca per part de l’Acedèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, per la seva activitat de recerca en Patologia del Càncer d’Endometri.
Durant la seva trajectoria, ha publicat més de 200 articles científics. La seva producció científica es pot visualitzar a la ISI web of Science ( http://www.researcherid.com/rid/C-3039-2009 ), i mostra un factor impacte acumulat de 562.877 punts, amb 4.990 citacions, amb una mitja de citacions de quasi 25 vegades per article i un index H de 38.
El registre d’activitat inclou també 167 comunicacions a congressos estatals, 140 comunicacions a congressos internacionals, 245 comferències invitades, aixì com nombrosos projectes de recerca finançats per diverses agències (Plan Nacional de Salud, Instituto Carlos III, Marató de TV3, Fundación Asociación Española contra el Cáncer, AGAUR).