Elecció Acadèmic Numerari: 5 d’abril de 2016
Ingrés : 7 de maig de 2017, «Trasplantament de cèl·lules mare de la sang i del sistema immunitari : quatre dècades de progressos en una Catalunya pionera». Discurs de Resposta a càrrec del Dr. Ciril Rozman i Borstnar.
Elecció Acadèmic corresponent: 10 de gener de 2012.
Ingrés: 10 d’abril de 2012 «Trasplantament de cèl·lules mare de la sang: d on venim, cap a on anem» (http://www.raco.cat/index.php/RevistaRAMC/article/view/254745/341693 ).
Jordi Sierra Gil va néixer el 17 de setembre de 1956 a Barcelona. Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Barcelona amb la qualificació de sobre salient i va obtenir el premi extraordinari de la promoció 1973 – 1979. Va fer la residència en Hematologia i Hemoteràpia, dins del programa MIR, en el Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic de Barcelona amb els professors Ciril Rozman i Emili Montserrat, de gener de 1980 a desembre de 1983. L’any 1984 va guanyar la beca post-residència de l’Hospital Clínic amb el número 1 per fer la seva tesi doctoral. El títol de la tesi, dirigida per el professor Rozman, va ser “Factors pronòstics en la leucèmia mieloide aguda”, obtenint la màxima qualificació d’excel•lent “cum laude”. Al 1985, Jordi Sierra va incorporar-se com a metge adjunt i especialista sènior al Servei d’Hematologia del Clínic. Durant 1995 i 1996, va completar la seva formació al Fred Hutchinson Cancer Research Center de Seattle, Estats Units, on va treballar com a “Visiting Physician”, amb activitat clínica i guàrdies mèdiques (Prof. Paul Martin and Prof. Friedrich Schuening), i com a “Visiting Scientist” del Unrelated Donor Transplant Program (Prof. Claudio Anasetti) fent diversos treballs en el camp del trasplantament de donant no emparentat com a tractament de les leucèmies agudes.
Des de 1997, Jordi Sierra es Director del Servei d’Hematologia i del Programa de Trasplantament Hemopoètic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, i al 2006 va esdevenir, per habilitació nacional i concurs, Catedràtic d’Hematologia i Hemoteràpia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Càrrecs passats del Dr. Sierra han estat, entre d’altres, President de la Societat Catalana d’Hematologia, Vicepresident de la Sociedad Española de Hematología y Hemoterapia, membre del Comitè Científic Nacional de la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia, membre del “Advisory Board” del “Center for International Blood and Marrow Transplant Research (CIBMTR, Milwaukee-Minneapolis, Estats Units) i coordinador del seu “Acute Leukemia Committee” durant 4 anys. Actualment, Jordi Sierra es membre del patronat de la Fundació PETHEMA i President del grup CETLAM, organitzacions ambdues per l’estudi i tractament d’hemopaties malignes; així mateix, es coordinador de la línia de neoplàsies mieloides de la Red Temática de Investigación Cooperativa en Cáncer (RTICC) de l’Institut de Salut Carlos III. Recentment, el Dr. Sierra ha estat nomenat coordinador de l’àrea de Medicina de la Agència d’Avaluació d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i Director Científic del Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Des de 2008 Jordi Sierra es membre del Board de la European Haematology Association i al 2011 ha estat elegit membre del seu “Executive Committee”.
Les principals línies de recerca del Dr. Sierra son l’impacte clínic de les alteracions moleculars en la leucèmia mieloide aguda i l’estudi de noves modalitats terapèutiques en aquesta malaltia, així com les innovacions en el camp del trasplantament hemopoètic. Jordi Sierra actua com a revisor de treballs per el New England Journal of Medicine i ha publicat més de 250 articles en revistes indexades, com Lancet, JAMA, Blood i Journal of Clínical Oncology entre d’altres assolint un índex H de 41. El Dr. Sierra ha estat investigador principal de 20 projectes finançats a través de convocatòries competitives i ha rebut diversos reconeixements nacionals i internacionals, entre ells el premi Suñol Blanchart de la Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i el premi a la excel•lència professional en recerca biomèdica del Consell de Col•legis de Metges de Catalunya.