Acadèmics

Hervàs i Puyal, Carles

2018

4a (MEDICINA SOCIAL)

El·lecció: 10 d’abril de 2018.

Ingrés: 16 de juny del 2019, «La Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i els progresos de l’anestèsia al llarg dels segles XIX i XX: la visió de l’Historiador», resposta a càrrec del Molt Il.ltre Dr. Jacint Corbella i Corbella.

Batxillerat al Col·legi del Sagrat Cor-Casp de Barcelona (PP. Jesuïtes).
Llicenciat en Medicina l’any 1967 i doctorat per la UB el 1986 amb una Tesi sobre la Història de la Anestèsia a Catalunya.
Especialista en Anestesiologia i Reanimació amb Diploma de la Escuela Profesional de Anestesiología y Reanimación de la UB. Ha desenvolupat tota la seva carrera professional com a Cap de Secció d’Anestèsia a l’Hospital Infantil de la Vall d’Hebrón.
Director i professor de cursos de doctorat del Departament de Cirurgia de la UAB.
Tutor de residents.
Professor en cursos de Formació continuada.
Ha estat president de la Societat Catalana d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor i Vice-president de la Secció d’Anestèsia pediàtrica de la Sociedad Española de Anestesiología y Reanimación.
Ha participat en nombrosos congressos i reunions de l’especialitat amb ponències, conferències i comunicacions.
Ha publicat articles científics en llibres i revistes nacionals i estrangeres de la seva especialitat. Ha dirigit Tesis doctorals.
Va formar part de l’equip de trasplantament hepàtic infantil que rebé la medalla «Narcís Monturiol» de la Generalitat de Catalunya.
Ha rebut el Premi a l’excel·lència professional per part del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, és Soci de Mèrit de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, i Acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.
Membre de diferents Societats nacionals i estrangeres d’Anestesiologia.
S’ha format com historiador al Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra, on es doctorà en Història l’any 2004 amb una Tesi sobre la Sanitat a Catalunya durant la República i la Guerra Civil, que va dirigir el professor Josep Termes.
Ha publicat més de setanta articles i treballs sobre història de la medicina i la sanitat. Conferenciant i participant en nombrosos congressos i reunions.
Ha participat en projectes de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (Centre d’Estudis d’Història de les Ciències).
Ha col·laborat en obres col·lectives com: L’Atles de la guerra civil a Barcelona, La guerra civil a Catalunya, publicat per el Periódico, les Memòries sobre el salvament de vides durant la guerra civil a Catalunya, patrocinat pel Memorial Democràtic, La llavor de la llibertat. La Segona República a Catalunya. Guerra i revolució 1936-1939, o A 80 anys del cop d’Estat de Franco. La Generalitat de Catalunya i la Guerra Civil (1936-1939).
El 1983 rebé el Premi Pere Sa Muntada convocat per l’Hospital i Casa de Beneficència de Sabadell a un estudi sobre un tema històric.
L’any 2014 ha vist la llum el seu llibre La xarxa hospitalària a Catalunya durant la Guerra Civil (1936-1939), guanyador del XVII Premi d’Història de la Medicina Catalana «Oleguer Miró i Borràs».
Ha estat president de la Societat Catalana d’Història de la Medicina.
President del XVIè Congrés d’Història de la Medicina Catalana.
Patró de la Fundació-Museu d’Història de la Medicina de Catalunya.
Membre de diferents Societats d’Història de la Medicina nacionals i estrangeres.
Diplomat en Gestió hospitalària per EADA i la UB.

Scroll al inicio