Acadèmics

González i Sastre, Francesc

2000

Elecció

Discurs d'ingrés

Francesc Gonzàlez i Sastre, metge i bioquímic, és membre de la Societat Catalana de Biologia, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, de Societat Catalana de Bioquímica Clínica, de la Societat Catalana d’Educació Mèdica, de les societats espanyoles de Bioquímica i de Bioquímica Clínica y Patologia Molecular, de la European Society for Neurochemistry i de la International Society for Neurochemistry. Ha estat fundador de la Sociedad Española de Bioquímica Clínica y Patologia Molecular, i de l’European Society for Neurochemistry. Rebé el Premi Dr. Cardenal de l’Ajuntament de Barcelona l’any 1962. Ha tingut diversos càrrecs de gestió en els àmbits científics i acadèmics: fou primer Vicedegà i després Degà de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, president de la Comisión Nacional de Bioquímica Clínica, membre del Consejo de Especialidades, i Director del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de l’UAB. En la Universitat Autònoma ha estat impulsor i coordinador de l’opció “ Bioquímica Clínica i Patologia Molecular” del doctorat de Bioquímica i Biologia Molecular i de tres cursos de doctorat d’aquesta opció, i també, de tres assignatures de la Llicenciatura de Medicina: “Bioquímica Clínica: interpretació de dades del laboratori”, “Patologia Molecular”, i “Nutrició i Dietètica”. És membre ordinari de l’Institut d’Estudis Catalans del que fou Secretari Científic i Vice-president de la Secció de Ciències Biològiques d’aquesta institució
Ha estat successivament Cap del Laboratori de l’Hospital de la Princesa a Madrid, Bioquímic Associat del Massachusetts General Hospital, Investigador Associat de la Universitat de Harvard i Cap de Departament de l’ Institut de Bioquímica de Barcelona. Actualment és Catedràtic de Bioquímica i Biologia molecular de l’UAB i Director del Servei de Bioquímica del l’ Hospital de Sant Pau.
És autor de nombrosos treballs de recerca i d’innovació tecnològica, que en gran majoria han estat referenciats en la bibliografia internacional. La seva tasca investigadora ha estat en els àmbits de la bioquímica clínica, la neuroquímica, i la patologia molecular amb treballs destacats sobre l’especial composició proteica de la membrana mielínica , el metabolisme dels fosfastidil.inositol. fosfats, la malaltia de Gaucher d’afectació neurològica (Gaucher infantil), les alteracions metabòliques de les lipoproteïnes i la seva significació fisiopatològica, i es autor de nous mètodes analítics per la seva aplicació en estudis bioquímics i investigacions diagnòstiques.
És autor i editor també de Bioquímica Clínica (Barcanova), primer tractat original (no traduït)d’aquesta especialitat i editat en dues versions, catalana i castellana, i també de Patologia Molecular (Massons)editat també inicialment en català com a Lliçons de Patologia Molecular (Springer). És també coeditor de Biochemical Markers of Myocardial Necrosis and Coronary Reperfusion (Springer).

Scroll al inicio