Acadèmics

Gatell i Artigas, Josep Mª

2017

2a (MEDICINA)

Elecció : 4 d’abril de 2017

Ingrés : 15 de maig de 2018, «La nostra contribució a la lluita contra el VIH/SIDA: la gran epidèmia dels segles XX i XXI i el millor exemple d’una infecció emergent»(PDF), resposta  a càrrec de l’Acadèmic Numerari Molt Il·ltre. Dr. Francesc Cardellach i López.

Acadèmic Corresponent : Elecció el 8 de març de 2013; adscrit a la secció Segona; Ingrés el 17 de setembre de 2013, «Sida: 2013», presentació a càrrec de l’Acadèmic Numerari Molt Il·ltre. Dr. Ciril Rozman i Borstnar.

El Dr. José Mª. Gatell va néixer a Brafim (Tarragona) en el 1951. Es va llicenciar en Medicina en el 1976 a la Universitat de Barcelona i es va doctorar a la mateixa Universitat en el 1981 (Premi Extraordinari). Va fer la residencia en Medicina Interna (1976-80) en l´Hospital Clínic de Barcelona i es va especialitzar en Malalties Infeccioses en el Massachusetts General Hospital (Harvard Medical School) de Boston i en el propi Hospital Clínic. Actualment es Consultor Sènior i Cap del Servei de Malalties Infeccioses i SIDA de l´Hospital Clínic i Catedràtic de Medicina  de la Universitat de Barcelona.

 Ha publicat mes de 700 articles internacionals citats mes de 20.000 vegades, la majoria sobre SIDA. Es coautor de mes de 50 llibres sobre Malalties Infeccioses i autor principal de diferents llibres entre els que destaquen: “Guía Práctica del SIDA” (14 edicions a Espanya) i “Guía Práctica de Terapéutica Antimicrobiana” (25 edicions a Espanya i dos edicions en els Estats Units).

 Les seves principals línees d’investigació en el camp de la SIDA es centren en la eficàcia i tolerància de nous fàrmacs  i combinacions antivirals i en la immunopatogenia de la infecció per el VIH i el desenvolupament de vacunes terapèutiques i preventives en el context del programa HIVACAT. Ha coordinat diferents estudis internacionals i forma part del Comitè Director de EUROSIDA/EUROCORD,  NEAT, THINPATH, HIVINNOV i HIVARNA. També es el coordinador de la Red Espanyola d´Investigació en SIDA (RIS).

 Ha sigut President de la Societat Espanyola d´Infeccions i Microbiologia Clínica (SEIMC) entre 1997 i 1999 i  president de la EACS entre el 2004 i 2008. Es editor de varies revistes espanyoles i internacionals de les quals destaquen: Medicina Clínica, Clinical Infectious Diseases, Antiviral Therapy, HIV Medicine, J AIDS, HIV Clinical Trials i AIDS reviews.  Va ser  el Co-president de la XIV Conferencia Internacional de la SIDA que es va celebrar a Barcelona l´any 2002 i de la X Conferencia Europea de la SIDA a Dublín l´any 2005 i la que es celebrarà a Barcelona en el 2015. També  va copresidir en el 2013 a Barcelona la Conferencia Internacional sobre vacunes del VIH. Ha rebut el premi de la Fundació Lilly (2010) a la investigació biomèdica i la medalla Josep Trueta (2012) de la Generalitat de Catalunya, el premi Moreno López de la SEIMC i es membre corresponent de la Real Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Scroll al inicio