Acadèmics

Fuster de Carulla, Valentí

1996

New York

Discurs d'ingrés

(n. Barcelona, gener de 1943). llicenciat en medicina a la universitat de Barcelona, on es doctora el 1967 amb una tesi estudiant el paper de les plaquetes en els infarts de miocardi. Formació inicial a l’Hospital Clínic. El 1970 va participar en el primer Congrés d’Història de la Medicina Catalana. Amplià estudis a Edimburg i a començaments dels anys setanta passa als Estats Units, on està deu anys a la Clínica Mayo de Rochester. Després és cap del departament de cardiologia del Massachussetts General Hospital a Boston i catedràtic de la Universitat de Harvard (1991-1994). Des del 1994 és cap del departament de Cardiologia del Mount Sinai Hospital de New York. El 2006 ha estat president de l’Associació Mundial de Cardiologia. La RAM de Catalunya el va elegir acadèmic d’honor l’any 1996.

Els seus treballs s’han dedicat principalment a la patologia coronària, la formació de les plaques d’ateroma, la possibilitat de prevenció mitjançant els hàbits de salut adequats, principalment pel que fa a l’alimentació i l’exercici. Fruit de la seva experiència ha estat la creació de la «Foundation for Science, Health and Education».
En els últims temps s’ha dedicat a la vessant de divulgació dels coneixements científics, amb la publicació de diverses obres: «La ciència de la salut», 2006, amb Josep Corbella, que ha tingut edicions en català, espanyol, italià, romanès i coreà. També «La cocina de la salud», 2010, amb Ferran Adrià i Josep Corbella; «Corazón y mente, amb Lluís Rojas Marcos. 2008; «Monstruos supersanos», 2010.

Scroll al inicio