Acadèmics

Fonollosa i Pla, Vicent

2019

2a (MEDICINA)

Elecció Acadèmic Numerari : 2 d’abril de 2019.

Ingrés: 21 de març, «Reflexions sobre la deshumanització de la medicina ila humanització en l’ensenyament de la medicina», resposta a cèrrec de l’Acadèmic Numerari Molt Il·ltre. Dr. Miquel Vilardell i Tarrés

Elecció acadèmic Corresponent : 2 de febrer de 2016
Secció : adscrit a la secció Segona (Medicina)
Ingrés : 7 de juny de 2016, «L’esclerodèrmia, tres segles després de Carlo Curzui«; presentación a càrrec de l’Acadèmic Numerari Molt Il·ltre. Dr. Miquel Vilardell i Tarrés.

Formació:
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’any 1975 i Doctor en Medicina per la UAB el 1986. Especialista en Medicina Interna (via MIR) per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona el 1981

Activitat Assistencial:
Metge de Capçalera (CAP-Mataró) l’any 1976; metge del Servei Especial d’Urgències de la Seguretat Social l’any 1981-83; Metge Adjunt del Servei de Medicina Interna del Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona GTiP) des de l’any 1983 fins al 1989; metge adjunt del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona (HVHB) des de l’any 1989 fins al 1995; Cap Clínic de Medicina Interna de HVHB des de 1995 fins l’actualitat; Coordinador de la Unitat de Malalties Autoimmunes Sistèmiques a HVHB i responsable del Gabinet de Capil·laroscòpies de HVHB.

Activitat Docent/Acadèmica
Professor ajudant de classes pràctiques de Patologia General (UAB-Unitat Docent HVHB) al 1979; Professor associat al 1985 de Patologia General (UAB-Unitat Docent GTiP); Professor Titular de Medicina (UAB) 1995. Catedràtic de Medicina (UAB) 2011. Vicedegà de Docència de la Facultat de Medicina (UAB) al 1996. Coordinador de la Unitat Docent Vall d’Hebron al 2000. Director del Departament de Medicina (UAB) l’any 2011; Coordinador del 3er curs del Grau de Medicina. Responsable de l’assignatura Fisiopatologia i Semiologia Clínica de tercer curs en el Grau de Medicina i a la UDHVH. Responsable de l’assignatura Medicina i Cirurgia I (Reumatologia i Malalties Autoimmunes Sistèmiques) de 4t curs en el Grau de Medicina i a la UDVHV. Responsable de l’assignatura Practiques clíniques mediques de 4t i 5è curs. Responsable de l’assignatura: Bases Biològiques de la Patologia (Grau de Ciències Biomèdiques de la UAB (UDHVH); Director de la Diplomatura: “Actualització diagnòstica i terapèutica de les malalties més prevalents a la comunitat”.

Activitat investigadora
L’activitat investigadora s’ha centrat fonamentalment el marc de les malalties autoimmunes sistèmiques i en particular en la malaltia esclerodèrmica, tant en la seva vessant bàsica com en la clínica. Per al seu desenvolupament s’han obtingut diverses ajudes de caràcter competitiu el que ha generat una notable producció científica. El cos de la recerca pot concretar-se en més de 200 publicacions en revistes indexades, 28 capítols de llibres -dos dels quins com a editor- i 20 tesis dirigides. Coordinador nacional de la Línia de Recerca sobre esclerodèrmia dins del Grup de Malalties Autoimmunes Sistèmiques de la Societat Espanyola de Medicina Interna i responsable del Registre Nacional de malalts amb esclerodèrmia.

Altres mèrits
President de la Societat Catalanobalear de Medicina Interna; Membre del European Consortium on Systemic Sclerosis Genetics; Membre de diferents consells editorials i revisor de diverses revistes biomèdiques. Premis entre d’altres: 1er premi “Farreras-Valenti” l’any 1978 i en una segona ocasió al 2003; Premi “Joan Vivancos” dues vegades (2000 i 2011). Premi “Josep Font” al 2012. Premi al “Excel·lència Professional en la categoria Medicina Hospitalària del Consell de Col.legis de Metges de Catalunya.

Scroll al inicio