Però la seva vàlua, i la repercussió dels seus treballs en el medi científic en que visqué ha estat molt gran i a més molt sòlida.
RESUM. Jordi Folch i Pi (Barcelona, 25.03.1911 – Boston, 03.10.1979), llicenciat en medicina a Barcelona el 1932, intern de l’Institut de Fisiologia, on publicà treballs essent estudiant, junt amb Cèsar Pi-Sunyer (TSB, 1931 i 1932). Captat per Duran Reynals, treballa des del 1936 al Rockefeller Institute de Nova York, principalment en l’estudi de la bioquímica dels lípids del cervell. El 1945 passa al Mac Lean Hospital de Massachusetts, especialitzat en patologia mental, com a cap del laboratori de Bioquímica, i com a professor a la universitat de Harvard. Fa aportacions importants en el camp de la bioquímica dels lípids del cervell, principalment introduint una tècnica molt més eficaç d’extracció, basada en la utilització de cloroform i metanol, que permet obtenir mostres més pures. El treball en que es descriu va ser, durant molts anys, un dels més citats a la literatura científica en aquest camp. També va fer estudis per aclarir la composició de l’antiga «cefalina» i destriar-ne els diversos components. Fou un capdavanter de l’estudi i consolidació, com a especialitat, de la Neuroquímica estrutural. Fou fundador molt actiu de les societats americana i internacional de Neuroquímica. Doctor Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona el juliol de 1979.
***
Jordi Folch ha estat un dels savis catalans autor d’una obra científica més sòlida i amb més influència en el desenvolupament del seu camp d’estudi: la bioquímica del teixit nerviós, sobretot els lípids del cervell. El seu prestigi ha estat molt gran, encara que evità la difusió mediàtica fora de l’àmbit científic relativament estricte. Podríem dir que ha estat un dels més bons, però la majoria de gent no en sabia res. Lluny d’aquí des que tenia vint-i-cinc anys, sense cap relació amb el règim imperant, vivint sempre als Estats Units, professor a Boston, mort no massa gran, l’any 1979, el seu ressò interior fou molt petit.