Acadèmics

Fàbregues-Boixar i Nebot, Oriol de

2017

Premi

Discurs d'ingrés

Premi de Medicina i Sanitat comarcals 2016. Títol treball premiat: «Aspectes sanitaris històrics de la Vall d’Hebron»

Secció: adscrit a la secció quarta (Medicina Social)

Ingrés: 17 octubre 2017 » Aspectes sanitaris històrics de la Vall d’Hebron».

Oriol de Fàbregues va néixer a Barcelona el 20 de juliol de 1969. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ​​Facultat de Medicina, amb qualificació d’excel·lent el 1993. Va obtenir el Máster, ​​el 2007, i el Doctorat, el 2016, en Neurociència de la Universitat Autònoma de Barcelona amb excel·lent «Cum Laude«. És agregat clínic de la Universitat Autònoma campus Vall d’Hebron, i professor de diversos cursos de postgrau. Especialitzat en Neurologia, a través del sistema MIR, a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ​el 1997. Ha desenvolupat activitat clínica com a neuròleg de guàrdia al servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el 1998; i com a neuròleg general del servei de Neurologia de l’Hospital de Sabadell C.S.Parc Tauli, de 1998 a 2008, amb progressiva subespecialització en les malalties neurodegeneratives i en el camp dels trastorns del moviment. Des d’abril de 2008 és Responsable de la Unitat de Trastorns del Moviment del servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

És investigador clínic del Grup de Malalties Neurodegeneratives, Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), de Universitat Autònoma de Barcelona. Investigador principal de múltiples assajos clínics i projectes de recerca. Que han generat nombroses publicacions en revistes neurològiques i més d’un centenar de comunicacions científiques nacionals i internacionals. Autor de 26 capítols de llibres, directrius i protocols. Ha investigat diversos aspectes clínics de la malaltia de Parkinson i altres trastorns del moviment. Essent les principals línies de recerca: 1) clínica i epidemiologia de la malaltia de Parkinson: semiologia de la fase presimptomàtica i genètica de la malaltia, semiologia cognitiva i nous mètodes de diagnòstic clínic 2) Investigació de tractaments de malalties neurodegeneratives: ha experimentat amb l’ús de la toxina botulínica en trastorns del moviment i en hiperalivació, l’ús de memantina en la malaltia de Huntington, antipsicòtics i tractament del deteriorament cognitiu de la malaltia de Parkinson, tractaments farmacològics dopaminèrgics de la malaltia de Parkinson i singular i pionera investigació en el tractament complex amb bomba intraduodenal de levodopa.

Ha participat en les guies diagnòstiques i terapèutiques de la malaltia de Parkinson del Grup de Trastorns del Moviment de la Sociedad Española de Neurología i la Societat Catalana de Neurologia, en la Reunió de Consens del Grupo de Trastornos del Movimento de la Sociedad Española de Neurología (SEN) i del Grupo de Cirugía Funcional de la Sociedad Española de Neurocirugía (SENEC). Membre del grup de treball Prescripció Segura del Servei de Promoció de la Qualitat i la Bioètica, Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària, del Departament de Salut, Generalitat de Catalunya. Participa en el Programa d’Harmonització Farmacoterapèutica del CatSalut, del Consell Assessor de Medicació de l’atenció primària i comunitària i atenció especialitzada (CAMAPCE).

Participa activament en diverses societats científiques: Vicepresident de la Societat Catalana de Neurologia (2010-2012), President de la Societat Catalana de Neurologia (2012-2014), Secretari del Grup Català de Trastorns del Moviment (2013-2015), Vocal de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears (2015-), Vocal de la Fundació Institut Interuniversitari-InterAc Salut (2015-), Vocal Director de Docència de la Sociedad Española de Neurología (2015-), Vicepresident de la Comisión Nacional de la Especialidad de Neurología (2014-), membre del Grupo Español de Trastornos del Movimento i de la International Movement Disorders Society (MDS).

 

 

Scroll al inicio