Acadèmics

Estruch i Riba, Ramon

2021

Elecció

Discurs d'ingrés

Elecció : 17 de febrer.

Secció : adscrit a la secció Segona (Medicina)

Ingrés: .

El Dr. Ramon Estruch Riba va néixer a Cardona l’any 1956. Es va llicenciar en Medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1979 i va fer l’especialitat de Medicina Interna a l’Hospital Clínic de Barcelona. Tota la seva activitat assistencial, docent i investigadora l’ha desenvolupat a l’esmentat Hospital.

Actualment  és Consultor Sènior del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic  .  i professor Associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona des de 1996, acreditat per la AQU per Recerca avançada.

Es membre de Consell Director de el CIBER d’Obesitat i Nutrició de l’ Institut de Salut Carlos III (ISCIII), des del 2006, Director del Grup de Recerca en Nutrició, Malalties Cardiovasculars i Envelliment de l’ Institut de Recerca Biomèdica August Pi i Sunyer (IDIBAPS) de Barcelona des de l’any 2106, Director Científic de la Fundació Dieta Mediterrània des de l’any 2016 i President del Advisory Board of the Beer and Health Initiative (The Netherlands). També ha estat membre de l’Advisory Board of the ERAB (European Foundation for Alcohol Research) de la Unió Europa des del 2010 al 2018.  .

Les seves principals línies de recerca són  1) Efectes de la dieta mediterrània sobre les malalties cardiovasculars i el càncer; 2) Efectes de l’estil de vida mediterrani sobre la salut i malaltia; 3) Efectes de l’oli d’oliva sobre els factors de risc vascular i els biomarcadors d’estrès oxidatiu i inflamació relacionats amb l’arteriosclerosi; 4) Mecanismes de l’efecte del consum moderat de vi i cervesa sobre la salut; i 5) Efectes del consum excessiu d’alcohol sobre el cor, el fetge i el cervell.

En els últims anys ha aconseguit ajudes a la investigació de l’European Commission (UE, EIT-Health); National Institute of Health (NIH and NIAAA) dels EUA; CICYT, Institut Nacional d’Investigació Agroalimentària (INIA) del Ministeri d’Educació i Ciència, Fons d’Investigació Sanitària (FIS ) del Instituto de Salut Carlos III (ISCIII). A més, es el  coordinador de la xarxa temàtica «Dieta Mediterrània i Malaltia Cardiovascular» de l’ISCIII des de l’any 2003.Fa 30 anys va començar a treballar en un programa de recerca sobre els efectes tòxics de l’alcohol sobre el sistema cardiovascular  i sistema nerviós central . El 1994 va iniciar una nova línia d’investigació sobre els efectes de certs aliments com oli d’oliva, fruita seca, vi i cervesa sobre l’arteriosclerosi . A més, el 2003, es va iniciar l’estudi (PREDIMED) per avaluar els efectes de la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular en el qual es van incloure 7447 subjectes  durant quasi 5 anys. L’estudi va finalitzar a finals de l’any 2011 i els seus resultats principals s’han publicat en revistes del més alt nivell.  . Actualment, forma part de l’ Steering Committee de l’estudi PREDIMED PLUS, un nou assaig d’intervenció en  pacients amb síndrome metabòlica. La majoria d’aquests estudis han estat realitzats en col·laboració amb universitats estrangeres com Columbia University de Nova York, Loma Linda University de Califòrnia, Harvard School of Public Health de Massachusetts, Human Nutrition Research Centre de la Tufts University, també de Massachusetts, USA, i Mario Negri Sud Center de Santa Maria d’Imbaro (Itàlia). Ha publicat més de 550 manuscrits i en els anys 2018, 2019 i 2020 ha estat nomenat un dels científics més influents

Scroll al inicio