Acadèmics

Espuña i Pons, Montserra

2019

3a (CIRURGIA)

Elecció Acadèmica Numeraria : 2 d’abril de 2019.

Ingrés : 11 d’abril de 2021, «Uroginecologia: el meu viatge de 40 anys de vida professional», resposta en nom de l’acadèmia a càrrec del Molt Il.ltre Dr. Xavier Iglesias i Guiu.

Elecció Acadèmic corresponent : 21 de febrer de 2017.
Secció : adscrita a la Secció Tercera (Cirurgia).

Ingrés : 29 de maig de 2018, «Què canvia en la estructura i funció del sol pelvià durant l’embaràs?«, presentació a càrrec de l’acadèmic numerari Molt Il·ltre Dr. Xavier Iglesias i Guiu.

LLoc de Trevall : Institut Clinic de Ginecología Obstetricia i Neonatología (ICGON) Hospital Clínic. Barcelona.

Llicenciada en Medicina i Cirurgia por la Universitat de Barcelona ( 1978).
Doctora en Medicina i Cirurgia por la Universitat de Barcelona (1992).
Especialitat en Obstetrícia i Ginecologia en el Departament de Obstetrícia i Ginecologia del Hospital Clínic.

A nivell assistencial, ha treballat sempre des de que va acabar l’especialitat al Servei de Ginecologia i Obstetrícia del Hospital Clínic, baix la direcció del Professor Xavier Iglesias Guiu fins la seva jubilació. Primer como becaria i al 1989 va guanyar una plaça de nova creació, com especialista, per desenvolupar la Unitat de Uroginecología, que ha liderat des de la seva creació. Ha seguint la carrera professional i va assolir al 2010 la categoria màxima com a Consultora Senior del Hospital Clínic.

A nivell docent, ha estat Professora Associada Unitat Docent de Llevadores de l’escola d’Infermeria de la Universitat de Barcelona (UB) des de 1994 fins al 2012. Actualment es Professora Associada del Departament de Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de Medicina de la UB. Ens el darrers 15 anys a fet una mitja de unes 10-15 ponències invitades per anys.

A nivell de recerca, ha estat investigador principal de Projectes de recerca amb fons privat i públics (FIS i AQUAS). Actualment es co-investigador i líder clínic del projecte: “COST EFECTIVE SELF MANAGAMENT OF URINARY INCONTINENCE ADDRESSED TO WOMEN ACROSS EUROPES”. Financiat amb una beca oficial de la European Commission H2020-PHC-2014 (proyecto PHC-26-2014).

En el 2004 va publicar el primer Tractat de Uroginecologia, en idioma espanyol i ha estat coautora de : “Tratado sobre Incontinencia” (2006), “Manual de anatomía funcional y quirúrgica del suelo pélvico” (2010), “Incontinencia Urinaria Femenina” (2011). A escrit uns 20 capítols ens diversos llibres de l’especialitat. Ha, publicat a prop de 100 articles entre revistes internacional i nacionals ( uns 80 indexats). Es la fundadora i directora científica de la revista que representa a la Secció de Suelo Pélvico de la Sociedad Espanyola de Ginecología i Obstetricia (SEGO): “Suelo Pélvico. Revista española sobre medicina del suelo pélvico de la mujer y cirugía reconstructiva”.

Es cofundadora, junt amb el Professor Iglesias Guiu , del “Grupo Español para estudio de la Patología del Suelo Pélvico”, que en el 2003 va ser convertit en una nova secció de la SEGO: “Sección de Suelo Pélvico” (SESP). Ha estat secretaria de la SESP des de la seva fundació fins el 2008 i Presidenta del 2008 fins maig del 2016.
A nivell internacional es membre actiu amb càrrecs institucionals de les principals societats científiques que representen la subespecialitat de Uroginecologia en el mon. Ha estat Presidenta del Research and Development Committee de la International “Urogynaecological Association” (IUGA) y Presidenta del Comitè Científic de la “International Continence Society” (ICS). Actualmente es vicepresidenta de la “Sociedad Iberoamericana de Neurourología y Uroginecologia” (SINUG), membre del Comitè Científic i d’Educació de la “European Association of Urogynaecology “ (EUGA).

Scroll al inicio