Acadèmics

Clotet i Sala, Bonaventura

2018

2a (MEDICINA)

Elecció : 10 d’abril de 2018.

Elecció Acadèmic Corresponent : 3 de febrer de 2015.
Secció: adscrit a la secció Segona.
Ingrés: 30 de juny de 2015, «De la recerca sobre la sida a la recerca sobre l’envelliment»(PDF) , presentació a càrrec de l’Acadèmic Numerari Molt Il·ltre. Dr. Màrius Foz i Sala.

– Cap de la unidat de VIH. HUGTiP
– President de la Fundacio Lluita contra la Sida des de 1992
– Director de la Fundació IrsiCaixa des de 1993.
– Ha publicat més de 500 treballs cientifics en revistes internacionals.
– Te un IF >3500 i un index H de 73

Bonaventura Clotet, MD, PHD, és el cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP) a Badalona des de 1987 i director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, ubicat al mateix hospital, des de 1993. Des de 2006, és codirector del Programa HIVACAT de Recerca de la Vacuna de la Sida. Es professor associat de la UAB des de 1986 i Catedràtic de “sida i malalties relacionades” a la Universitat de Vic (UVIC)-Universitat Central de Catalunya (UCC) des de Octubre 2013. Director del Màster Universitari (Màster Oficial) en Patogènesi i Tractament de la Sida des del 2011.

Nascut a Barcelona l’any 1953. Es va llicenciar en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en 1976, on es va doctorar el 1981 per les seves investigacions sobre marcadors pronòstics per a malalties del teixit connectiu. Ha desenvolupat activitats de recerca en Medicina Interna i en Malalties Infeccioses principalment en el camp de la infecció pel VIH i malalties que hi estan relacionades. Dirigeix un equip de més de 100 persones que fan recerca sobre sida, hepatitis, càncer i metagenòmica.

Ha publicat més de 500 articles en revistes internacionals i nacionals. Té un IF (Impact factor) > 3500 i un IH (índex H) de 73. Forma part dels comitès organitzadors i dels comitès científics de nombrosos workshops/congresos internacionals sobre VIH i hepatitis. Es membre d’EUROSIDA des del 1994, on el seu laboratori IrsiCaixa és centre de referència de l’estudi de resistències al VIH a Europa. Membre del Consell de Govern de la IAS-USA durant 10 anys, fins 2011. Organitzador des del 2012 d’un curs anual de virologia a Beijing conjuntament amb Charles Boucher, Wei He, Taisheng Li, Stephan Locarnini, Jürgen Rockstroh, Jonathan Schapiro i Aikichi Iwamotto. En el 2013 va esser co-chair de la AIDS Vaccine Conference organitzat per la Global HIV Vaccine Enterprise

En l’àmbit professional es Cap de Secció de la Unitat VIH de l’Hospital Universitari “Germans Trias i Pujol” de Badalona. La seva activitat professional li ha valgut el reconeixement de l’Institut Català de la Salut (ICS), que en 2010 li va concedir el Premi a la Trajectòria Científica als Hospitals de l’ICS. El 2012 va rebre la medalla al mèrit Sanitari Josep Trueta per la seva recerca en el camp del VIH. El 2013 va ser nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat Carol Davila de Bucarest (Romania) i membre d’honor de l’Institut Medicofarmacèutic de Catalunya. També en el 2013, el Dr. Clotet va entrar a formar part del CASOST (Consell Assessor per a la Sostenibilitat I el Progres del Sistema Sanitari), creat per assessorar al President de la Generalitat de Catalunya en polítiques orientades a garantir el desenvolupament sostenible del sistema sanitari i la recerca i impulsar-ne la millora de la gestió. També va rebre el «Premi a l’excel•lència professional 2013» del Col•legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i el Premi ‘Freedom Barcelona’ a la Concòrdia i als Drets Humans al 26 de juny del 2014 per la seva contribució a la lluita contra la sida.
Membre del Comitè Científic Assessor de la Fundació Príncep de Girona des del 2009

Scroll al inicio