Acadèmics

Casas i Pla, Jaume

2019

Elecció

Eleccció : 5 de febrero de 2019.

Secció : adscrit a la secció Quarta.

Ingrés : 1 d’octubre de 2019, «Les ciències de la salut en l’humor gràfic a la fi del segle XX», presentació a càrrec de l’Acadèmica Numeraria Molt Il.ltre. Dra. M. Ànglers Calvio i Torras.

Casas i Pla, Jaume. «Ciències de la salut en l’humor gràfic a la fi del segle XX». Revista de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, 2019, Vol. 34, Núm. 3, p. 116-122, Vista de Ciències de la salut en l’humor gràfic a la fi del segle XX (raco.cat) .

Naixé el 22 de juliol de 1945 a Barcelona. Casat amb tres fills. Té fixada la residencia al Prat de Llobregat (Barcelona).

És llicenciat i doctor en Farmàcia per la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Diplomat en Óptica Oftàlmica y Acústica Audiomètrica. Farmacèutic especialista en Farmàcia Galènica i Industrial. Diplomat en Direcció de Producció.

Ha desenvolupat la seva activitat professional a la industria farmacèutica, a l’Òptica-Ortopèdia i a l’Oficina de Farmacia.

Acadèmic de Número de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, sent actualment el Secretari General. Acadèmic Corresponent de l’Acadèmia de Farmàcia de Santa Maria de Múrcia.

Ha sigut professor Associat de Practiques Tutelades a la Facultat de Farmàcia de Barcelona de la Universitat de Barcelona i ajudant de Classes Pràctiques de Farmàcia Galènica de la mateixa Facultat. Col·laborador a la Unitat d’Història de la Farmàcia i Legislació Farmacèutica del Departament de Farmàcia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona i Professor-col·laborador de diverses assignatures de postgrau a la Facultat de Farmàcia de la UB. Preceptor docent, tutor i titular del Centre Receptor de l’assignatura “Pràctiques Tutelades”.

Ha sigut membre del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Vocal de Oficina de Farmàcia i d’Óptica del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona  i membre de la Comissió de Comerç Interior i Distribució de la Camara de Comerç de Barcelona

Ha participat activament, mitjançant comunicacions, ponències o moderant Taules, en més de cinquanta reunions científiques farmacèutiques, essent en algunes d’elles, organitzador o màxim responsable-director (INFARMA).

Autor de més de 200 articles i 7 llibres sobre divulgació sanitària, història de la farmàcia i sobre temàtica numismàtica i Ciències de la Salut, sent, al 2012, un d’ells, declarat el millor llibre de l’any sobre aquesta matèria per la International Banknote Society.

Ha desenvolupat nombrosos càrrecs de representació corporativa farmacèutica en el camp col·legial, i en el de la distribució farmacèutica (conseller).

Pertany a nombroses institucions científiques i culturals, essent, d’algunes, fundador i president, com ANFISAN, o membre de  Juntes directives.

Especialista en Numismàtica i Medallística sanitari-farmacèutica, havent realitzat la T.D. sobre aquesta matèria, havent publicat nombrosos estudis i disposant d’una de les col·leccions més importants del món.

Publicista i col·laborador habitual en diversos mitjans de comunicació sobre temes farmacèutics, històrics i numismàtic-farmacèutics, essent també membre del consell redactor d’algunes publicacions periòdiques, com el Butlletí de la Societat d’Amics de la Història i de la Ciència Farmacèutica Catalana.

Està en possessió de nombroses distincions y medalles, com la d’or del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, medalla d’or de la Associació de Farmàcies de Barcelona, medalla presidencial de Asociación Numismàtica Española (Europea), d’Infarma, la Medalla de mèrit del 25 aniversari de la Setmana Nacional de Numismàtica o medalla de mèrit del Club Français de la médaille.

Scroll al inicio