Acadèmics

Carrilho, Flair José

2017

Sao Paulo

Elecció : 4 d’abril del 2017.

Ingrés : 19 de setembre de 2017, «La influencia de l’Hospital Clinic i de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona en la formació d’especialistes en Gastroenterologia i Hepatologia del Brasil».

 

 

Prof. Dr.  Flair Jose CARRILHO, de nacionalitat brasilenya, nascut el 19 de Desembre de 1947.

Dades acadèmiques.-

  1. Llicenciat en Medicina a Universitat Estatal de Londrina (Paraná, Brasil) l’any 1973.
  2. Estada a Barcelona anys 1974-76: Escola de Patologia Digestiva de l’ Hospital de la Sta Creu i Sant Pau- UAB (Dr. F. Vilardell) i Unitat d’Hepatologia de l’Hospital Clinic- UB (Dr. J. Rodés).
  3. Al retornar a Brasil, treballa com a digestòleg a Universitat de Londrina (1977-1981).
  4. A partir de 1981 marxa a a treballar a l’Hospital das Clínicas (Gastroenterologia) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Sao Paulo (SP). A nivel acadèmic assoleix els títols de mestratge (1987), Ph.D. (1993),
  5. ‘Livre Docència’ (equivalent a profesor adjunt) fins 2001, i des d’aleshores és Professor Titular (que equival a catedràtic al nostre país). Actualment és Cap del Departament de Gastroenterologia i Cap de la Divisió de Gastroenterologia i Hepatologia Clínica de l’Hospital das Clínicas i Facultat de Medicina de la Universitat de SP
  6. Des de 2007 és president del ‘Conselho Director’ de l’Institut Central del mateix Hospital.

Resum de l’activitat asistencial. – L’hospital das Clinicas de SP és el complex hospitalari públic més gran i el més prestigiós de  l’América Llatina. El Departament de Gastroenterologia aten   5000 ingressos/any i realitza 2500 cirurgies/any. Des de 2005 ha fet més de 700 trasplantaments hepàtics i més de 278.000 procediments diagnòstics o terapèutics. És el principal centre de referencia en l’assistència mèdica en Gastroenterologia i Hepatología médico-quirúrgica de tot Brasil, i d’ Amèrica Llatina.

Resum de l’activitat docent.-  A més de la formació de pregrau, el seu servei de Gastroenterologia i Hepatologia  de l’Hospital das Clínicas – Facultat de Medicina de SP te una intensa activitat en la formació de post-grau; des de 1981 ha format 136 metges residents en aquesta especialitat, i  ha format més de 250 investigadors (màsters i doctors), de Brasil, i d’altres països llatinoamericans (Equador, Colòmbia i Argentina).

Recerca.- El Servei i la cátedra que dirigeix el Prof, Carrilho és un centre investigador de primer nivel a nivel llatinoamericà. En els últims 5-7 anys ha publicat un promig de dos articles científics per setmana en revistes mediques indexades   amb un índex de citacions citacions promig de 8.3 cites per article i un índex H (‘ac’) de 38.

Relacions amb l’Hospital Clínic – Facultat de Medicina de la UB.  A partir de l’any 2002, i cada dos anys, el Prof. Carrilho organitza a Brasil una Reunió Internacional entre els serveis corresponents de Barcelona,  amb una audiència de més de 400 metges per any.   L’any 2009 el  Prof. Carrilho fou l’impulsor de la signatura d’un conveni entre ambdues institucions amb la finalitat de promoure una xarxa de centres especialitzats entre Amèrica Llatina i Catalunya, per formar professionals en recerca mèdica i promoure projectes de recerca i intercanvi d’informació científica.

 

EL PROFESSOR FLAIR JOSE CARRILHO: UN IMPORTANT METGE ASSISTENCIAL, DOCENT I INVESTIGADOR AL BRASIL, UN GRAN IMPULSOR DE LES RELACIONS CIENTÍFIQUES ENTRE BRASIL I CATALUNYA, I UN GRAN AMANT DE BARCELONA I CATALUNYA

1.- El Prof. Carrilho és l’hepatòleg de més prestigi al Brasil i un dels més importants de l’ Amèrica Llatina. Dirigeix el servei de Gastroenterologia i Hepatologia de  l’Hospital das Clinicas i el Departament corresponent de la Facultat de Medicina de l’Universitat de Sao Paulo, amb una notable activitat assistencial que inclou un actiu programa de trasplantament hepàtic. A més de l’activitat de pregrau, al seu servei ha format més 136 metges residents que s’han repartit per tots els estats brasilenys, i  més de 250 investigadors (doctorats i màsters). És autor de 339 articles, 7 llibres i 108 capítols de llibres.  En els últims anys el servei i el departament que dirigeix publica un promig de dos articles per setmana en revistes mediques indexades.

2.- El Prof. Carriho,  graduat l’any 1973, ve a Barcelona (1974-1976) on es formà com gastroenteròleg i hepatòleg als Serveis de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau -UAB (Dr. F. Vilardell) i Hospital Clínic – UB (Dr. J. Rodés). Des del retorn al seu país, primer a la seva ciutat (Londrina) i a partir de 1981 a Sao Paulo, no ha deixat de tenir un estret contacte amb Barcelona, especialment amb el servei d’Hepatologia del Clínic, d’on fou el primer ‘fellow’ estranger els anys 1975-76. La seva gran influència dins de la gastroenterología, hepatología i cirurgia del trasplantament hepàtic ha propiciat que més de 100 metges brasilers hagin fet estades al Clínic de Barcelona des dels anys 80 fins l’actualitat. Des de 2011 tots   els metges residents del seu servei fan estades al Clinic de Barcelona com a part de la seva formació.

Des de 2002 es celebra cada dos anys  a Sao Paulo una Reunió Internacional de Gastroenterologia i Hepatologia en la que participen membres dels serveis  del Clínic de Barcelona. Promig d’asssitents: 400-450 per curs. Nombre de membres del Clínic de Barcelona que han estat professors visitants: 42.

Relacions institucionals entre ambdues institucions: el Prof. Carrilho ha estat l’impulsor d’un conveni  per facilitar estades d’estudiants de medicina d’una a altre facultat. També d’un conveni entre ambdós hospitals per conformar una xarxa de centres al Brasil i Amèrica Llatina i Catalunya per formació en medicina avançada, l’investigació biomédica, l’intercanvi científic i projectes de recerca (des de 1981, oficialitzat l’ any 2009) .

3.- El profesor Carrilho és un enamorat de la cultura, la llengua, l’història, el folklore, la gastronomía  i les arts de Barcelona i Catalunya.  L’amor per la nostre terra, l’ha transmés a la seva familia, amics  i col·laboradors. Manté intensos vincles d’amistat amb els seus antics mestres i companys. Sol viatjar dues vegades a l’any a casa nostre. L’any 2014  va voler tenir una entrevista amb el M.H. President de la Generalitat, amb la finalitat d’agraïr a Catalunya el que havia fet per ell, i demanar-li que podía fer ell per Catalunya. Va acabar la seva exposició amb la següent frase:  ‘Amb el respecte que tinc per la seva cultura, la seva gent i la seva llengua, que gràcies a Déu, he fet meves: Sóc brasiler per ‘ius solis’ però vaig arribar a ser català per adopció

Scroll al inicio