Acadèmics

Bohigas i Santasusagna, Lluís

2021

4a (MEDICINA SOCIAL)

Elecció Acadèmic Numerari : 17 de maig de 2021.

Ingrés : 13 de Novembre de 2022, «EL LLEGAT SANITARI DEL CONSELLER LAPORTE«, resposta a càrrec del Molt Il.ltre. Dr. Miquel Bruguera i Cortada.

Elcció Acadèmic Corresponent : 24 de abril de 2001.

Doctor en Ciències Econòmiques, Universitat de Barcelona. Master en Salut Pública, Universitat de Texas. Master en Direcció d’Empreses, Universitat de Navarra. Actualment soc Assessor del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, abans vaig ser Director General de la Agencia de Calidad del Ministerio de Sanidad y Consumo. Altres càrrecs que he tingut son: Director de la Fundació Avedis Donabedian, Sotsdirector de Planificació del Departament de Sanitat i Seguretat Social i Secretari Tècnic de l’Unió Catalana d’Hospitals. La meva carrera ha estat dedicada al sector salut on he impulsat la introducció de els ciències socials, especialment l’economia de la salut i també la gestió i la planificació així com la millora de la qualitat.

Vaig estudiar la Llicenciatura en Ciències Econòmiques i el Master en Direcció d’Empreses i la meva primera feina va ser a Hospital de La Santa Creu i Sant Pau. Allí va començar la meva passió pel sector salut que ha durat 40 anys. Dins el sector he tingut una experiència professional amplia que cobreix tots els aspectes: públic i privat, qualitat i costos, gestió i planificació. El resum cobreix els diferents àmbits, en el CV es detallen les dates i referències :

Gestió hospitalària.- Va ser la meva entrada al sector. Vaig participar en la modernització de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i he publicat aquesta experiència en un article recent en la Revista Gimbernat, la referència està en el CV.

Salut Pública.- Vaig formar-me als Estats Units amb un Master. Vaig participar en els primers programes de control del tabac a l’Associació Española contra el Cancer. Vaig ser President de la Societat Española de Salud Pública y Administración Sanitaria (SESPAS)

Planificació Sanitària.- Vaig estudiar a França i al Regne Unit. Vaig ser Director General de Planificació a la Generalitat i al Ministerio de Sanidad. A la Generalitat vaig contribuir a estructurar la Conselleria i el sistema sanitari català. Al Ministerio vaig contribuir a fer les transferències a 10 CCAA i a l’elaboració de la Ley de Cohesión y Calidad. Vaig ser vocal de la Ciomisión Abril Martorell per a la reforma del SNS.

Economia de la Salut.- Vaig ser President de la Comissió d‘Economia de la Salut del Col·legi d’Economistes de Catalunya  i fundador i el primer president de la Asociación de Economia de la Salud. He col·laborat diverses vegades amb el Professor i Acadèmic Guillem López Casasnovas.

Qualitat i Acreditació.- No volia que la sanitat es convertís solament en la mesura dels costos, i per això vaig contribuir a donar valor a la qualitat de l’atenció sanitària. L’any 1980 vaig presidir un Comitè d’Experts sobre Acreditació d’Hospitals de la Generalitat i vaig contribuir a la seva implementació a Catalunya. Sobre aquest tema vaig fer la meva tesi doctoral, en la Facultat de Medicina de l’UB sota la direcció del Professor i Acadèmic Miguel Angel Asenjo. Per promoure la qualitat vaig crear al Fundació Avedis Donabedian. En el Ministerio vaig promoure la creació de la Agencia de la Calidad i vaig ser-ne el primer director.

Docència.- He donat centenars de classes en molts àmbits. He estat professor del IESE i de l’Escola d’Infermeria de Santa Madrona.

Publicacions.- He publicat 11 llibres o capítols de llibre. He publicat 120 articles, el primer l’any  1977 en el Congres de Cultura Catalana i el darrer enguany al Journal of evolutionary studies in business. Un article molt citat ha estat “Methods for external evaluation of Healthcare institutions” de 1999. En aquests darrers anys m’he dedicat a la difusió i he publicat mes de 100 posts en diversos Blogs. Les referències es troben en el CV complert.

Distincions.- L’any 2001 la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya em va fer l’honor d’acceptar-me com a Membre corresponent, que vaig apreciar molt per admetre a un economista. L’any 2018 la Fundació Avedis Donabedian em va fer l’honor de qualificar-me d’Homenot de la Sanitat, en reconeixement de la meva trajectòria.

He presidit el Cercle de Salut desprès de l’Acadèmic Dr. Miquel Bruguera.

 

Enllaços :

DIALNET, Lluís Bohigas Santasusagna – Dialnet (unirioja.es) .

Bohigas i Santasusagna, Lluís. «La modernització de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (1965-1980)». Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut, 2020, Vol. 73, p. 153-167 Vista de La modernització de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (1965-1980) (raco.cat) .

Scroll al inicio