Acadèmics

Bayés i Genís, Antoni

2012

Elecció

Discurs d'ingrés

Elecció: 10 de gener de 2012
Ingrés: 15 de maig de 2012 «Mecanismes i models per entendre la insuficiència cardíaca: passat, present i futur»

Antoni Bayés i Genís
Vaig néixer a Vic el 6 de desembre de 1968. Vaig cursar ECG, BUP i Cou al col•legi Sant Miquel de Vic i la carrera de Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona. El gener del 1993 em vaig incorporar a l’hospital de Sant Pau com a metge resident de cardiologia, obtenint el títol d’especialista el 1997 i el títol de doctor en Medicina el 1998 amb qualificació Cum Laude per unanimitat pel projecte “Marcadors hemostàtics en les síndromes coronàries agudes”. Vaig fer una estada post-doctoral a la “Mayo Clinic and Foundation” de dos anys (1999-2000) i vaig retornar el 2001 al servei de cardiologia de l’hospital de Sant Pau per a posar en marxa una unitat d’insuficiència cardíaca i una unitat de recerca translacional en regeneració cardíaca. Des del 2009 sóc director del servei de cardiologia de l’hospital universitari Germans Trias i Pujol.
Des del punt de vista docent he estat professor associat de la UAB des del 2003 i professor titular del Departament de Medicina de la UAB per habilitació nacional des del 2008. He participat en múltiples cursos i mestratges i he estat director o co-director de 5 tesis doctorals.
En quant a la recerca he publicat més de 120 articles en revistes nacionals i internacionals (incloent New England Journal of Medicine, Circulation, JACC, European Heart Journal, Nature Reviews, entre d’altres), he presentat més de 250 abstracts a congressos nacionals i internacionals , sóc autor de 24 capítols de llibre i editor o co-editor de 3 llibres. Els darrers 10 anys he centrat la meva activitat de recerca en dos àmbits, un clínic i un més bàsic-translacional. En la vessant clínica m’he focalitzat en la recerca de nous biomarcadors per a millorar el diagnòstic i pronòstic de la insuficiència cardíaca i en l’estudi de la mort sobtada. En la vessant bàsica m’he orientat en l’estudi de les cèl•lules mare adultes amb potencial cardioregenerador i en el desenvolupament de teixit cardíac artificial. Destaquen 6 patents assolides de l’activitat de recerca desenvolupada. He rebut finançament competitiu privat i públic per a 25 projectes (Ministerio de Sanidad, Ministerio de Ciencia y Innovación, Instituto de Salud Carlos III, UAB, Departament de Salut, Marató de TV3, 7è programa marc de la UE, entre d’altres) i he estat guardonat amb el Premi Josep Font al millor article científic l’any 2010.
Antoni Bayés i Genís està casat amb l’Elena i té tres filles, la Clara, la Sílvia i la Cristina.

Scroll al inicio