Acadèmics

Baselga i Torres, Josep

2012

Discurs d'ingrés

Estudis de medicina a la UAB, llicenciat el 1982 i doctor el 1992. Catedràtic de l’àrea de coneixement de medicina interna de l’UAB, amb exercici a la unitat de la Vall d’Hebron. Va fer una llarga estada de formació en oncologia en diversos departaments als Estats Units, en bona part a Houston. Des de 1996 fou cap del servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, i aviat Director del Departament d’Oncologia Mèdica, Hematologia i Oncologia Radioteràpica del mateix hospital. El 2007 és director de l’Institut d’Oncologia Mèdica del mateix Hospital, amb projecció internacional destacada: Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO) i de l’Institut Oncològic Baselga de l’Hospital Quiron. Elegit acadèmic d’honor l’octubre de 2012.

El 2010 es trasllada altra vegada als Estats Unitats, com a catedràtic de la universitat de Harvard i Cap de la Divisió d’Oncologia del Massachussets General Hospital, de Boston, on ha d’estar fins a finals del 2012. El gener de 2013 passa al Mount Sinai General Hospital de New York, com a director mèdic i professor de la universitat de Columbia.

Continua mantenint la relació molt fluida entre el seu treball als Estats Units i l’Institut de la Vall d’Hebron i també l’Institut Baselga de l’Hospital
Quiron, amb programes de col•laboració en l’assistència i la recerca. Ha creat i dirigit un grup d’investigació molt important al redòs de l’Institut Oncològic de la Vall d’Hebron. Ha rebut una quantitat molt important d’ajuts de recerca, tant pel nombre com per la vàlua econòmica de suport a la recerca de grup. Actualment se’l considera com una de les autoritats més importants a nivell mundial en el coneixement, diagnòstic i tractament en el camp de l’oncologia mèdica i de manera principal en càncer de mama. Ha rebut molts guardons honorífics, entre ells: el Young Investigator Award, de 1999, de la American Association of Cancer Research; el Annual Award, de 2005, de l’European Society of Medical Oncology; el premi Jaume I a la Investigació mèdica (2008).

Scroll al inicio