Acadèmics

Barré-Sinoussi, Françoise

2012

Discurs d'ingrés

Va néixer a París el 30 de juliol de 1947. Doctora en Ciències (Bioquímica) per la Facultat de Ciències de París, l’any 1974, membre de l’INSERM, Institut Pasteur, des del 1975 . Especialitzada en virologia. Ha treballat bàsicament des de fa gairebé trenta anys en l’estudi de l’agent causal de la Síndrome d’Immunodeficìència Adquirida (SIDA). Formà part del grup dirigit per Luc Montagnier i va signant del treball en que s’anunciava el descobriment del virus de la SIDA. Per aquesta recerca li ha estat concedit el premi Nobel de Fisiologia o Medicina de l’any 2008, juntament amb Luc Montagnier i Harald zur Hausen.

El gener de 1983 el doctor Willy Rozenbaum va fer arribar al laboratori que dirigia Luc Montagnier material procedent d’una biòpsia de gangli del primer cas de SIDA que es va diagnosticar a França. Es va encarregar a Françoise Barré-Sinoussi i a Jean-Claude Chermann l’anàlisi de l’activitat retrotranscriptasa del material del cultiu, per tal de detectar la presència possible d’un retrovirus. El mateix any es va publicar el resultat de la identificació del virus a Science (número del 20 de maig de 1983, pp. 868-871). Els detalls tècnics d’aquesta recerca han estat comentats a la Revista de l’Acadèmia en un treball signat per J.M. Gatell: «Els premis Nobel de Fisiologia o Medicina de 2008. Luc Montagnier i Françoise Barré-Sinoussi» (Rev. RAMC, 2009, 24 (2), 71-72.

En treballs posteriors ha contribuït al descobriment d’un segon virus de la Sida, el VIH-2, que pot originar una forma, per ara més atenuada, de la infecció.

Des de l’any 1988 és, a l’Institut Pasteur, cap de la unitat que participa en programes col•lectius per a la recerca d’una vacuna contra el virus de la SIDA. Ha participat també en la recerca del risc de transmissió de la malaltia al fetus. Actualment és presidenta de la International Aids Society. Des del 2006 era oficial de la Legió d’Honor i el 2009 va ser promoguda a Comanador d’aquesta Orde.

Ha visitat algunes vegades la ciutat de Barcelona, en ocasió de trobades internacionals sobre la Sida, amb contacte principalment amb els grups de l’Hospital Clínic i de l’Hospital Germans Trias Pujol. En la seva estada del mes de setembre de 2011 vam contactar directament amb ella i va acceptar ser proposada com a membre d’Honor de la RAM de C.

Cal recordar que l’últim acadèmic d’honor representant la medicina francesa va ser el doctor Jean Dausset, també premi Nobel de medicina, de l’any 1980, que va morir a Mallorca el mes de juny de 2009. Per tant l’elecció de la doctora Françoise Barré-Sinoussi significa la continuïtat de la representació, al més alt nivell, de la medicina francesa a la nostra Acadèmia.

Scroll al inicio