Acadèmics

Ariza Fernández, Aurelio

2012

Elecció

Discurs d'ingrés

Elecció: 10 de gener de 2012
Ingrés: 10 de juliol de 2012 «Caníbals, dements i prions: la insòlita història de les encefalopaties espongiformes»

Nascut a Puebla de los Infantes (Sevilla) el 1952, es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Universidad de Sevilla (1975). Després de completar la residència en Medicina Interna a l’Hospital Universitario de Sevilla (1977-1979) i reeixir a l’examen de l’Educational Commission for Foreign Medical Graduates, va ser resident i fellow en Anatomia Patològica i Neuropatologia a la Universitat de Yale (1980-1988), sota la direcció dels professors J. Rosai i E.E. Manuelidis.
Un cop superat el Federal Licensing Examination (1982), va obtenir, mitjançant els corresponents exàmens, les certificacions de l’American Board of Pathology en Anatomia Patològica (1986) i en Neuropatologia (1988). El 1984 va defensar la seva tesi doctoral (“Aproximación histoquímica al estudio de la actividad estrogénica y antiestrogénica”) a la Universidad de Sevilla.
El 1989 es va incorporar com Facultatiu Especialista al Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTP), on ha concentrat els seus esforços innovadors en àrees com ara la neuropatologia, la immunohistoquímica, la patologia molecular i els sistemes d’informació. Des del 1998 fins al present ha estat Cap del Servei d’Anatomia Patològica de l’HUGTP.
També el 1989 va iniciar la seva tasca de Professor Associat d’Anatomia Patològica a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on després ha estat nomenat Professor Titular (1992) i, mitjançant el corresponent concurs d’habilitació, Catedràtic (2006). Va ser Coordinador General de Recerca de l’HUGTP (1997-2000) i Vicedegà de Recerca de la Facultat de Medicina de la UAB (2001-2005). Així mateix, ha dut a terme tasques de Coordinador de Tercer Cicle (1999-2003) i de Cap de la Unitat d’Anatomia Patològica (2003-2011) al Departament de Ciències Morfològiques de la UAB. El 2004 va rebre l’Acreditació en Investigació Avançada per part de l’Agència de Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU)
Al llarg de la seva etapa a l’HUGTP ha continuat desenvolupant el seu interès en la patologia oncològica i va encetar línies d’investigació sobre neuroinfecció (interacció del virus JC amb el cicle cel.lular de la glia) i neurodegeneració (mecanismes patogènics de les sinucleinopaties). Des del 1999 dirigeix el grup d’investigació “Laboratori de Patologia Estructural i Molecular”, que va ser reconegut com a grup consolidat per la Generalitat de Catalunya.
És autor de 115 articles en revistes internacionals (amb més de 1.800 citacions i un factor d’impacte superior a 400), ha estat investigador principal en 9 projectes d’investigació finançats i ha dirigit 8 tesis doctorals. Té acreditats 5 quinquennis de docència i 4 sexennis d’investigació pel Ministeri. Ha estat avaluador de projectes de recerca del Ministeri de Sanitat i l’AGAUR, entre d’altres, i és o ha estat membre del comitè d’experts de Journal of Neuropathology and Experimental Neurology, Medicina Clínica i Revista Española de Patología i revisor ad hoc per a Neuropathology and Applied Neurobiology i British Journal of Cancer.
El 2005 va ser elegit president de la Societat Espanyola d’Anatomia Patològica i la Divisió Espanyola de la International Academy of Pathology (SEAP-IAP). Durant el període de la seva presidència (quadrienni 2007-2011) ha posat especial interès en la formació continuada, la defensa de l’estructura de l’especialitat, la implicació del personal tècnic, la microgestió dels congressos, el programa de qualitat (incloent-hi la patologia molecular), les relacions amb altres societats científiques europees i americanes i, sobretot, la visibilitat dels patòlegs davant els companys mèdics, les autoritats sanitàries, les associacions de pacients i la societat civil.
Al setembre de 2011 va ser nomenat a Hèlsinki membre del comitè executiu de l’European Society of Pathology. Per últim, el Col.legi Oficial de Metges de Barcelona li ha concedit el premi a l’excel.lència professional 2011.

Scroll al inicio