27/1/2019 Sessió inaugural de curs 2019

Discurs inaugural de curs 2019(PDF)

El proper diumenge 27 de gener tindrà lloc, a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, la sessió inaugural de curs 2019. En el transcurs de la sessió el Molt Il·ltre Dr. Gabriel Ferraté i Pascual llegirà el discurs de torn «VIDA ARTIFICIAL. UN PROCÉS EMERGENT«. Acadèmic numerari adscrit a la secció quarta (Medicina Social), el Dr. Ferraté ingressá l’any 1995 llegint el treball  :

«Màquines, organismes i sistemes. De la biorobòtica a la vida artificial»(PDF).

Nascut a Reus (Baix Camp), el 3 de març, el Dr. Gabriel Ferraté i Pascual cursà estudis d’Enginyer Industrial a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona, on es doctorà el 1958. El 1956 acabà els estudis de Pèrit Agrícola. L’any 1965 aconsegui la Cátedra d’Automàtica de l’esmentada escola i posteriorment fou responsable del Departament d’Automàtica de la Universitat Politècnica de Barcelona.

L’any 1969 fou nomenat Director de l’Escola Tècnica Superior d’enginyers Industrials de Barcelona, càrrec que ocupà fins al seu nomenament com a Rector de la Universitat Politècnica de Barcelona.

Posteriorment fou nomenat Director General de Universitats i Investigació, i també, Director General de Política Científica. Exercí novament com a Rector de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Ha participat representant Espanya en nombroses conferències i reunions d’organismes internacionals relacionats amb l’ensenyament i la recerca.

La seva activitat cinetífica i investigadora s’ha centrat en els camps de l’Automàtica i de la Informática; ha creat i dirigit el Laboratori d’Automàtica i ha presentat nombrosos treballs de recerca en publicacions i congressos nacionals i internacionals. Ha estat Director de l’Institut de Cibernètica, centre de recerca mixt CSIC/UPC. En aquest Centre ha dirigit i participat, entre d’altres, en treballs de recerca relacionats amb la robótica i la bioenginyeria. En el camp de la bioenginyeria l’activitat s’ha centrat especilament en la modelització dinámica i la simulació del sistema cardio-vascular, la fiabilitat de vàlvules cardíaques artificials i el diseny d’instrumentació biomèdic.

Ha estat membre del Comité Executiu de la IFAC (International Federation of Automatic Control) i Vicepresident de l’Education Commitee, També president del Comité Espanyol. Ara presideix la Fundació BCD (Barcelona Centre de Disseny). Ha estat Vicepresident de la Comisssió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica de la Generalitat de Catalunya. És membre numarari de l’Institut d’Estudis Catalans (1978, adscrit a la secció de Ciències i Tecnologia) i membre de l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (1984, adscrit a la secció 1a Matemàtiques i Astronomia). Està en possessió de la Gran Creu d’Alfons el Savi, i és Oficial de l’Ordre des Palmes Académiques de França. Li ha estat concedida la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya al mèrit cinetífic i tecnológic. (Barcelona, gener 1992).

Entre  1995-2005 fou el primer Rector de la Universitat Oberta de Catalunya. L’any 1996 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi. Aquell mateix any, 1996, es constituïa, amb una seva donació a la Universitat Politècnica de Catalunya, la Biblioteca del rector del Dr. Gabriel Ferraté i Pascual: Biblioteca de poesía catalana accesible a la Memoria Digital de Catalunya (http://mdc.csuc.cat/cdm/landingpage/collection/poesiaBRGF ). El 23 de maig de l’any 2017 rebia la medalla d’honor de la UOC al Palau de la Generalitat.

Scroll al inicio