19/9/17. Recepció de l’Acadèmic d’Honor Dr. Flair José Carrilho

Recepció de l’Acadèmic d’Honor Dr. Flair José Carrilho (PDF)

RECULL FOTOGRÀFIC (PDF)

 

El dimarts dia 19 de setembre de 2017, a les set de la tarda, aquesta Reial
Acadèmia de Medicina de Catalunya, celebrarà sessió extraordinària per a
la recepció de l’Acadèmic d’Honor, Dr. Flair José Carrilho, el qual
dissertarà sobre el tema:

“La influencia de l’ Hospital Clinic y de l’Hospital de Sant Pau de
Barcelona en la formació d’especialistes en Gastroenterologia i
Hepatologia del Brasil”

Serà presentat per l’Acadèmic Numerari Dr. Miquel Bruguera i Cortada.

En finalitzar l’acte li serà lliurat el diploma d’Acadèmic d’Honor.

 

EL PROFESSOR FLAIR JOSE CARRILHO: UN IMPORTANT METGE ASSISTENCIAL, DOCENT I INVESTIGADOR AL BRASIL, UN GRAN IMPULSOR DE LES RELACIONS CIENTÍFIQUES ENTRE BRASIL I CATALUNYA, I UN GRAN AMANT DE BARCELONA I CATALUNYA

El Prof. Carrilho és l’hepatòleg de més prestigi al Brasil i un dels més importants de l’ Amèrica Llatina. Dirigeix el servei de Gastroenterologia i Hepatologia de  l’Hospital das Clinicas i el Departament corresponent de la Facultat de Medicina de l’Universitat de Sao Paulo, amb una notable activitat assistencial que inclou un actiu programa de trasplantament hepàtic. A més de l’activitat de pregrau, al seu servei ha format més 136 metges residents que s’han repartit per tots els estats brasilenys, i  més de 250 investigadors (doctorats i màsters). És autor de 339 articles, 7 llibres i 108 capítols de llibres.  En els últims anys el servei i el departament que dirigeix publica un promig de dos articles per setmana en revistes mediques indexades.

El Prof. Carriho,  graduat l’any 1973, ve a Barcelona (1974-1976) on es formà com gastroenteròleg i hepatòleg als Serveis de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau -UAB (Dr. F. Vilardell) i Hospital Clínic – UB (Dr. J. Rodés). Des del retorn al seu país, primer a la seva ciutat (Londrina) i a partir de 1981 a Sao Paulo, no ha deixat de tenir un estret contacte amb Barcelona, especialment amb el servei d’Hepatologia del Clínic, d’on fou el primer ‘fellow’ estranger els anys 1975-76. La seva gran influència dins de la gastroenterología, hepatología i cirurgia del trasplantament hepàtic ha propiciat que més de 100 metges brasilers hagin fet estades al Clínic de Barcelona des dels anys 80 fins l’actualitat. Des de 2011 tots   els metges residents del seu servei fan estades al Clinic de Barcelona com a part de la seva formació.

Des de 2002 es celebra cada dos anys  a Sao Paulo una Reunió Internacional de Gastroenterologia i Hepatologia en la que participen membres dels serveis  del Clínic de Barcelona. Promig d’asssitents: 400-450 per curs. Nombre de membres del Clínic de Barcelona que han estat professors visitants: 42.

Relacions institucionals entre ambdues institucions: el Prof. Carrilho ha estat l’impulsor d’un conveni  per facilitar estades d’estudiants de medicina d’una a altre facultat. També d’un conveni entre ambdós hospitals per conformar una xarxa de centres al Brasil i Amèrica Llatina i Catalunya per formació en medicina avançada, l’investigació biomédica, l’intercanvi científic i projectes de recerca (des de 1981, oficialitzat l’ any 2009) .

El profesor Carrilho és un enamorat de la cultura, la llengua, l’història, el folklore, la gastronomía  i les arts de Barcelona i Catalunya.  L’amor per la nostre terra, l’ha transmés a la seva familia, amics  i col·laboradors. Manté intensos vincles d’amistat amb els seus antics mestres i companys. Sol viatjar dues vegades a l’any a casa nostre. L’any 2014  va voler tenir una entrevista amb el M.H. President de la Generalitat, amb la finalitat d’agraïr a Catalunya el que havia fet per ell, i demanar-li que podía fer ell per Catalunya. Va acabar la seva exposició amb la següent frase:  ‘Amb el respecte que tinc per la seva cultura, la seva gent i la seva llengua, que gràcies a Déu, he fet meves: Sóc brasiler per ‘ius solis’ però vaig arribar a ser català per adopció ( http://www.ramonllull.net/sw_comvirt/index.phpoption=com_content&view=article&catid=0%3Atransicaonacioal&id=287%3Adiscursos-do-dr-flair-jose-carrilho-ao-presidente-da-catalunha-molt-honorable-artur-mas&Itemid=53&lang=brasil )

Scroll al inicio