Acadèmics

Barbé i Illa, Ferran

2019

Elecció

Discurs d'ingrés

Eleccció : 5 de febrero de 2019, elegit com a forà de l’àrea sanitària de Barcelona.

Secció :  adscrit a la secció Segona.

Ingrés : 9 d’abril de 2019, «Medicina de precisió aplicada als pacientrs amb apnea de la son i hipertensió», resposta a càrrec de l’Acadèmic Numerari Molt Il·ltre.Dr. Antoni Esteve i Cruellas.

Formació:
Llicenciat en Medicina per la Universitat de Lleida (1985), i doctorat per la Univ. de Barcelona l’any 1999. S’especialitza en pneumologia a l’Hospital de Bellvitge de Barcelona (1987-1991), posteriorment es diplomà en son per la Universitat René Descartes de París (1992).
Activitat assistencial:
L’ any 92 inicia la seva trajectòria professional amb la creació de la primera unitat de son de les Illes Balears a l’Hospital Univ. Son Dureta. Al 2005 es traslladà a l’Hospital Arnau de Vilanova per fer-se càrrec de la creació del Servei de Pneumologia. Des de 2015 fins a la actualitat amplia la seva responsabilitat a Atenció Primària com a Director Territorial de Malalties Respiratòries en l’àmbit de Lleida.
Activitat docent:
Postgrau: Promotor de l’acreditació i responsable final de la formació dels residents de Pneumologia a l’Hospital Univ. Arnau de Vilanova. Ha participat en més de 200 activitats formatives nacionals i internacionals (cursos, seminaris i màsters). Ha dirigit una desena de tesis i treballs de fi de màster.
Pregrau: Professor agregat de la Facultat de Medicina (Univ. de Lleida), responsable de l’assignatura de Medicina Respiratòria des de 2007. Acreditat com a professor catedràtic per la AQU des de 2015.
Activitat de recerca:
Director del grup de recerca Translational Research in Respiratory Medicine de l’IRBLleida http://www.trrm.irblleida.cat/. Ha obtingut més de 50 projectes en convocatòries competitives incloent projectes de la UE (7FP i H2020). Ha publicat més de 180 articles en revistes indexades i el seu IH és de 40 amb 5900 citacions. Forma part del comitè editorial de diferents revistes científiques (Lancet Respiratory Medicine entre elles). Des de juny de 2014 és director científic de CIBERes, entitat que pertany a l’Instituto Carlos III de Madrid i té la responsabilitat de gestionar la recerca nacional en l’àmbit de les malalties respiratòries.
En l’actualitat està treballant en el desenvolupament territorial de l’ecosistema en medicina respiratòria, amb l’objectiu de millorar la salut de la població, considerant la societat com impulsor, partícip i beneficiari de la seva activitat.

Scroll al inicio