Taula rodona «Problemàtica ètica de la vacunació obligatòria i del certificat immunitari COVID-19”(PDF)
Problemàtica ètica de la vacuna obligatòria i passaport immunitari Covid-19.
La pandèmia del SARS-CoV- 2 segueix ben activa. Els governants es plantegen diferents accions per combatre-la i evitar la malaltia del Covid19 o aconseguir que sigui lleu. Hi ha por a que es repeteixi el desastre de les primeres onades amb gran quantitat de morts i d’ingressos que col·lapsen el sistema sanitari, perjudicant l’assistència als altres malalts.
En temps record es van descobrir, aprovar, comercialitzar i aplicar diverses vacunes que, si bé no son del tot eficaces per evitar el contagi, en un molt alt percentatge eviten la gravetat i mortalitat. Contínuament apareixen nous coneixements al respecte, així com noves soques del virus que fan obsolets els comentaris al respecte. Però les mesures clàssiques ja demostrades de la epidemiologia i salut pública de prevenir i evitar els contagis i d’immunitzar la població son plenament vigents.
Totes aquestes mesures afecten en menor o major mesura la llibertat, intimitat i drets individuals de les persones; especialment la vacunació obligatòria, sobre la qual la Presidenta de la Unió Europea Sra. Ursula von der Leyen ha obert un debat a la U.E., com la demanda de mostrar un certificat – anomenat passaport immunitari per certs treballs essencials o viatjar i assistir a actes culturals, lúdics o a bars i restaurants. Ambdós mesures tenen també els seus crítics. Per que fa a la vacunació obligatòria, pot ser de tota la població o de persones de determinats sectors, sent encara més delicat l’obligatorietat de la vacunació infantil.
Per debatre sobre aquest important i actual problema sanitari, el seminari de Bioètica de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya ha organitzat el dia 14 de desembre a les 19 h. una taula rodona amb participació de persones expertes en els diferents àmbits, totes elles membres de la RAMC:
La Dra. Magda Campins, actual Presidenta del Comitè Assessor del Govern de la Generalitat sobre la pandèmia i Cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebrón, ens posarà al dia sobre l’estat de la ciència al respecte.
El Prof. Joaquin Tornos, Catedràtic de Dret Administratiu i Secretari de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació ens exposarà les possibilitats i buits de la legislació actual per implementar les mesures coercitives a la població.
La Dra. Montserrat Esquerda, Directora de l’Institut Borja de Bioètica i Professora de bioètica de la Universitat de Lleida ens exposarà la vessant ètica de l’aplicació o no de les mesures, i
El Dr. Joaquin Callabed, president del Club de Pediatria Social ens exposarà les especificitat d’aplicar les mesures als menors d’edat.
Al final s’obrirà un debat entre els assistents.
Dr. Joan Viñas, moderador de la sessió.