Puchal i Mas, Francesc

Llicenciat en Veterinària (Zaragoza, ’56), Doctor (Ph. D.) en Nutrició Animal (Iowa, EE.UU., ‘61), Doctor en Veterinària (Madrid, ’67).
Catedràtic de Produccions Pecuàries en les Facultats de León (Oviedo, ’68) i Complutense de Madrid (’73). Director i Catedràtic de Zootècnia en l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (’76). Primer Degà i Catedràtic de Nutrició Animal en la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (’82). Comendador de l’Ordre Civil del Mèrit Agrícola Espanyol (’70), cit. en la Gran Enciclopèdia Catalana, 1ª Ed. (’69), Medalla de l’Agricultura Catalana (’87), Medalla de Ciència i Tecnologia Narcís Monturiol. (’98). Acadèmic Numerari (’66). President (’70) i President d’Honor (’00) de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya, Acadèmic Numerari de les Reials Acadèmies de Medicina (’77) i Farmàcia de Catalunya (’00). Creu de Sant Jordi 2011.
Linies de recerca principals: digestibilitat de aminoàcids i proteïnes, additius alimentaris fisiològics, antioxidants, enzims i pigments carotenoids en sanitat i productivitat animal. Ha dirigit 15 tesis doctorals, publicat nombroses publicacions i pronunciat més d’un centenar de conferències, tant a Espanya com a l’estranger.